Menü Bezárás

Telkibánya bemutatása

Telkibánya történelme, földrajzi jellemzője és bemutatása

Borsod- Abaúj- Zemplén megye északi csücskénél a gönci járásban található „Aranygombos” Telkibánya.

A kis hegyi település méltán rászolgált az előnévre, hiszen bányáiban évszázadokon át aranyat és ezüstöt bányásztak. Károly Róbert királyunk, mint királyi bányatelepet felméretteti, határait pontosan kijelöli. Utóda Nagy Lajos önálló városi kiváltságot adományoz „Telukbányának”. A virágzó bányaváros igazi fénykorát azonban Zsigmond király idejében élte. A XVII. századi bányaomlást követően a település gazdasági jelentősége egyre csökken.  Gyára, mely sokáig a híres telkibányai porcelánt gyártotta, ma Múzeumnak ad helyet.

Aranygombos Telkibánya

hírneve varázsa az egykori bányaváros ritka emlékeiből, a környék természeti szépségeiből, egyre gyarapodó vendégcsalogató lehetőségeiből.

Telkibánya a Zemplén- hegyég legszebb túráinak nagyszerű kiindulópontja.

  • A gönci kolostorrom, Amadévár, Kutyaszorító, Kőkapu, Füzéri vár, nagy- Milic, Hollóháza, Mátyás király kútja, Dorgói- fenyves, Pengőkő, Bohó rét, Regéci vár- mind egy-egy gyöngyszeme a Zempléni hegységnek. Telkibányáról kiindulva gyalogosan kényelmesen elérhetőek, egész- vagy félnapos túrákkal és a legszebb élményeket nyújtja a természetkedvelőknek.
  • Innen indulhatunk egynapos túrával Boldogkőváraljára, valamint másik irányban a füzérradványi kastélyhoz, az arborétumhoz, széphalmi Kazinczy emlékmúzeumhoz. Sátoraljaújhelyre ás Sárospatakra.
  • A Rákóczi túra útvonala szintén Telkibányán vezet keresztül, melyet hosszabb, többnapos túrákat kedvelők számára ajánlunk. A Füzér- Regéc- Sárospatak útvonalat legnagyobb túraélményeik közé sorolhatják a természetjárók.
  • Telkibányán a felsorolt túralehetőségektől függetlenül is hosszabb időt érdemes eltölteni, mert a pihenés ideális feltételei mellett a község bőven kínál látnivalót, érdekességet, szórakozást.
  • Megtekintésre érdemes a régi porcelángyár épületében berendezett múzeum a gyár eredeti termékeivel, erdészeti, néprajzi és bányászattörténeti kiállításával, ásványaival, előkertében aranyérc- örlő kövekkel.
  • Helyi különlegesség a várdombon épült Templom (XVI. század) 1624-ből való felirattal.
  • A Szent Katalin-templom és ispoták, az Alexandriai Szent Katalin- kápolnával. (XIV. század)
  • Műemlék értékű a temető jellegzetes kopjafáival.
  • Az Ósva-völgyben található felszíni perlitfolyás. A környék nevezetessége egy-két hetes üdüléshez is bősége programot nyújtanak.

Telkibánya azonban nem csak az üdülővendégek, egyéni túrázók egyre kedveltebb területe, hanem kivállóan alkalmas nagyobb túracsoportok iskolák, ifjúsági szerveztek és csoportok táborozásra is. Gyermek és ifjúsági táboraiban 200 fő elhelyezésére van lehetőség. Természetjáró és ásványgyűjtő táborok mellett egyre népszerűbbek az erdei iskolai programok melyekhez kiváló lehetőséget kínál a település klímája, gazdag növény-, állat és ásványvilága. A táborozók és erdei iskolákban résztvevők teljes napi vagy részbeni étkezési igényét a gyermektáborok korszerű étterme olcsóbb árakon tudja kielégíteni.

Telkibánya az utóbbi évek idegenforgalmi fejlődését tekintve mindinkább az észak- zempléni turisztika fellegvárává fejlődött. Ennek megfelelően alakultak ki a korszerű idegenforgalmi igényeknek megfelelő alapvető szolgáltatások lehetőségei. Szállodái, panziói, gyermektáborai mellett egyre többen kapcsolódtak be a magán szálláshelyi szolgáltatásba. A festői környezetben a kis hegyi községben ma már mindent megtalál az idelátogató turista: megfelelő szállást, étkezési lehetőséget és a pihenés, szórakozás feltételeit!