valaszto

Kedves Telkibányaiak!
Tegnapi nappal lezárult egy korszak. Megtiszteltetés volt polgármesterként szolgálni Telkibányát. Köszönöm, hogy ezt az öt évet emelt fővel hagyhatom hátra. Megköszönöm, és elfogadom azon választópolgárok döntését, akik vették a fáradtságot, és éltek szavazati jogukkal! Az új polgármesternek és képviselő testületnek sok sikert és eredményes munkát kívánok.
Telkibánya, 2019.10.14. Tisztelettel: Kassai Zoltán sk.

bcs

valaszto

hr2

Magyar Nemzeti Autósport Szövetség
Historic Regulary 2019
Historic Rally autók futama – I. Zemplén Rally
Időpont: 2019. október 26 – 27.
Telkibányára: 2019.10.26-án (szombat) 10:30 – 11:30 között érkeznek a Historic Rally autók az időmérő, indító állomásra a Telkibányai Múzeumhoz.
Minden érdeklődött szeretettel várnak.

hr

valaszto

ml dj

valaszto

Észak Magyarország 2019. október 11-i számából.

KL

valaszto

aba

Aba Greenway – Kerékpár út
A projektben kialakítandó Aba Greenway a pihenést, a rekreációt szolgáló, gyalogosok, túrázók és kerékpárosok által használt kiépített út, amely lakott területeket kapcsol össze történelmi és kulturális emlékhelyekkel és a térség legjelentősebb természeti értékeivel.
A projekt célja a térség turisztikai adottságainak összekapcsolása, ezáltal vonzóvá tétele a térségbe turisztikai céllal látogatók számára. Ennek érdekében a pályázat résztvevői egy zöld utat kívánnak létrehozni, mely által e települések kulturális, természeti értékei közösen tudnak megjelenni,- ezáltal is erősítve egymást,- és amely több napos aktív programot biztosít az ide látogatóknak, ezáltal hozzájárul a térség látogatószámának növekedéséhez, és a gazdasági potenciál erősödéséhez.
Projekt megvalósítása: 2020.10.31.
A zöld út (kerékpár út) tervezett nyomvonala: Hidasnémeti – Perín-Chym (Sk) – Kechnec (Sk)– Abaújvár – Telkibánya, teljes hossza 26 km. A zöld út mentén pihenők lesznek kialakítva padokkal, asztalokkal, sütőhelyekkel, továbbá háromnyelvű információs táblák, valamint útbaigazító oszlopok lesznek elhelyezve, melyeken bemutatásra kerülnek a helyi természeti és kulturális értékek. Mindezt megtámogatja a projekt keretében kifejlesztésre kerülő GPS alapú mobil túra-applikáció és egy projekt honlap, mely közvetlenül elérhető az információs táblákon elhelyezett QR kódok segítségével.
Az Aba-Greenway több mint út. Képes felmutatni a helyi természeti és kulturális értékeket, látogatókat vonz, elősegíti a turizmust, a helyi szolgáltatások igénybevételét és öko- szemlélete miatt alapvetően a felelősségviselést egymás, a környezetünk, és a jövőnk iránt,- a határ mindkét oldalán egyaránt. – Kassai Zoltán polgármester -

valaszto

Partfalszakasz, patakmeder rekonstrukció III.

2019 szeptember 10. – október 31. között a Telkibánya Nagy utat és a Polgármesteri Hivatalt a Csenkő-patak felől határoló partoldal „Vis maior” jellegű károsodásának helyreállítása valósul meg. A patak partfalszakasz szélei a nagy esőzések hatására leomlott veszélyeztetve így az utat és a közmű-szolgáltatók vezetékrendszereit, eszközeit valamint az önkormányzati tulajdont. A helyreállítással a veszély elhárul, biztonságosabb partfalszakasz került megépítésre.

f1

f2 f3 f4 f5

valaszto

Telkibánya – Miniszterelnöki Díjban részesült

2019-ben 333 település nevezett a Virágos Magyarország környezetszépítő versenyre. Az ezer fő alatti falu kategóriában településünk megnyerte a területi versenyt, amelyet néhány hete Nyíregyházán tartottak. Telkibánya másik öt településsel együtt a döntőbe, az ország hat legszebb, legvirágosabb falvai közé került.

2019. október 04-én (pénteken) Budapesten, a Szépművészeti múzeumban tartották a döntőt, ahol kihirdették a fődíjak győzteseit. 

Telkibánya nagy megtiszteltetésben részesült, Miniszterelnöki Díjat kapott.

Gratulálunk a győztesnek, és mi büszkék vagyunk arra, hogy 4 éve a legjobbak között.

Köszönet illeti Telkibánya Község Önkormányzat Képviselő-testületét, Telkibányai Közös Önkormányzati Hivatal jegyzőjét és apparátusát, Telkibánya Község Önkormányzat dolgozóit, Telkibányai Napköziotthonos Óvoda és Konyha dolgozóit, közfoglalkoztatott állományt, helyi civil szervezeteket és a lakosságot, helyi vállalkozókat, hogy az ápolt települési környezet fenntartásához, fejlesztéséhez hozzájárultak, akiknek keze munkájának gyümölcse az országos elismerés.

Ez a telkibányaiak közös sikere, a példás összefogás győzelme. Köszönöm mindenkinek, aki tett azért, hogy ez a település olyan gyönyörű legyen és ilyen kimagasló és kiváló szakmai értékeléseket és elismeréseke kaphatott idén is.

Telkibánya, 2019. október 04.        Kassai Zoltán polgármester

elismer

01 Telkibánya Miniszterelnöki Díjban részesült

                                04 min díj

 ( Hamarosan több fényképet is közé adunk….. )

valaszto

2019. október 19-én (szombat) Panorama Trail verseny kerül megrendezésre.

Telkibányán is áthalad!

Panoráma Trail – egy terep maraton, ami összeköt három csodás várat a meseszép zempléni erdőkben. A Panoráma Trail három meghatározó állomása, a Boldogkő Vár, a Regéci Vár és a Füzéri Vár. De mivel a zempléni erdőkben vezet végig az út így az egyik váltópont kijelölésénél Telkibányára eset a választás. Így a telkibányai lakosok a településen is betekintést nyerhetnek a futóversenyből! Telkibányán kb. 11:00 – 15:00 között haladnak át a futók. 12:00-kor kb. 100 fő futó rajtol el a 15 km távhoz.

Panoráma Trail 2019 plakat

valaszto

Közérdekű közlemény!
2019. szeptember 27-én (pénteken) 09,40-12,00 között Tüdőszűrés lesz az Ifjúsági Tábor területén (Fürdő út 16.)

tsz2019

valaszto

Látogatás a Telkibányai Napköziotthonos Óvodában

Kassai Zoltán polgármester 2019.09.10-én látogatást tett a Telkibányai Napköziotthonos Óvodában. Látogatásának célja, hogy meggyőződjön arról, hogy az óvodakezdéshez megfelelőek e, az óvodában a körülmények. Az óvoda vezetőjétől és kollégáitól őrömmel értesült arról, hogy a szükséges takarítási és karbantartási feladatokat sikeresen elvégezték és tiszta, rendezett óvodába várják a kicsiket. Idén 17 gyermek kezdte meg az óvodai tanévet Telkibányán. Óvodai látogatásának másik célja, hogy egy kis ajándékkal kedveskedjen a gyerekeknek. Telkibánya község Önkormányzata, mint a Telkibányai Napköziotthonos Óvoda és Konyha fenntartója – az óvoda- és iskolatej program szabályozásáról szóló 21/2017. (IV.26.) FM rendelet alapján – 2019/2020-as oktatási évben óvodatej programban vesz részt.

valaszto

Örökségünk ápolás – III. Telkibányai bányásznapról – tudósít a Zemplén Tv.

A beszámoló 4:14 – 8:00 percig tart.

Megtekinthető itt ..

hír7

valaszto

Telkibánya Község Önkormányzata 2019-es évben is sikeresen pályázott a BM szociális tűzifa pályázatán!

/ Kassai Zoltán polgármester /

BM tű

valaszto

Bakancsoló gyalogtúra
Telkibánya – 2019. október 05.
Látogassatok el programjainkra, legyetek részei egy jó csapatnak!
A projektről bővebb információ a www.eljaktivan.euoldalon.

BT

valaszto

„Közterületen elhelyezett villamos hálózat rekonstrukciós pályázat”.
Telkibánya 2. Transzformátor körzet kisfeszültségű rekonstrukció

2019.08.21 – 10.08 között Telkibánya, 2. transzformátor körzet tervezet szakaszán (Petőfi út III. szakasz, Fürdő út II-III szakasz, Rákóczi út 1. szakasz, Nagy út, Dózsa György út) kisfeszültségű rekonstrukció pályázat megvalósítását hajtják végre. A „régi” csupasz szabad-vezetékes hálózatot szigetelt légkábelre építik át. A tervezett hálózati beavatkozás során az érintett hálózat rossz műszaki állapotú oszlopai és tartószerelvényei is átépítésre kerülnek.

é2

é1 é3 é4

valaszto

A Magyar Közlöny 2019. évi 144. számában (2019. augusztus 23.) olvasható a 203/2019. (VIII. 23.) Korm. rendelet a közfoglalkoztatáshoz nyújtható támogatásról.

közf fnyk

valaszto

Virágos Magyarország területi díjátadó
2019. augusztus 31-én Nyíregyházán tartották meg a Virágos Magyarország területi díjátadóját.
A régió legvirágosabb községe Telkibánya lett. Telkibánya immáron második alkalommal kapta meg az Év települése díjat. 2017 évben és 2019 évben. A nyertes települések tovább folytathatják az országos fődíjért folyó versenyt, amelynek eredményét október elején hirdetik ki Budapesten.
Köszönettel tartozom a Képviselő-testületnek, Telkibányai Közös Önkormányzati Hivatal jegyzőjének és dolgozóinak, Telkibánya Község Önkormányzat dolgozóinak, Telkibányai Napköziotthonos Óvoda és Konyha dolgozóinak, közfoglalkoztatott állománynak, helyi civil szervezeteknek és a lakosságnak, helyi vállalkozóknak hogy az ápolt települési környezet fenntartásához, fejlesztéséhez hozzájárultak. Ez a telkibányaiak közös sikere, a példás összefogás győzelme. Köszönöm mindenkinek, aki tett azért, hogy ez a település olyan gyönyörű legyen és ilyen kiváló szakmai értékelést kaphatott idén is.

/ Kassai Zoltán polgármester /

vm1

vm2

vm3

valaszto

„ Településünk, mint a hajdan volt Felső-Magyarországi Bányavárosok Szövetségének egyik tagja híven őrzi a középkori nemesérc bányászat tárgyi és kulturális emlékeit, annál is inkább, mert a jelenkor virágzása zálogának is tekinti azokat. „
2019. szeptember 01-jén a Telkibánya Község Önkormányzat Képviselő testülete „Örökségünk ápolása” elnevezésű rendezvényét, rendezte meg. 
A rendezvény szakmai szervezését és támogatását és lebonyolítását: az Önkormányzat mellett a Telkibányai Ipartörténeti Gyűjtemény Alapítvány, Telkibányai Református Gyülekezet, Aranygombos Többcélú Közhasznú Egyesület és telkibányai lokálpatrióták alkották.
Különleges történelmi jelentőségű volt ez a rendezvényünk, azért is mert 1487-ben Kassán megalakult Felső-Magyarországi bányavárosok küldötteivel együtt ünnepelhettünk.

/ Kassai Zoltán polgármester /

Örökségünk ápolása

            Volt idő, hogy Telkibányán minden a bányászat körül forgott, ma mégsem természetes, hogy a szánkra vegyük a szűkös, levegőtlen és fénytelen járatok harcosainak nevét. Nem lehetünk szenvtelenek, érzéketlenek az iránt a történelmi tény iránt, hogy Telkibánya egykori aranybányászata országos presztízst, rangot adott a településnek. Mi több, a mai Telkibánya ezeken a sziklákon, meredélyeken, erdőségekben, patakpartokon edződött életerőtől vált azzá, ami. A régi dicsőség hevülete mára egyre több szívet kezdett el melengetni, ami abból is jól lemérhető, hogy idén, sorozatban a 3. alkalommal rendezte meg a falu, többszörös összefogás eredményeként a Bányásznapot.

2019. szeptember 01-én messzi vidékekről érkező, bányász egyenruhában pompázó, zászlókat lobogtató sokadalom vette körbe a Vártemplomot, amelynek harangjai ünnepi istentiszteletre hívogattak. A kürtszóra bevonuló sereglet a kincs és szív kapcsolatáról hallott igehirdetést Szalay László Pál református lelkésztől, aki három Aranyvárost mutatott be a jelenlévőknek. Telkibányát, amely ma is kincsekkel rendelkezik. Danielné Lengyel Laura Aranyvárosát, ahol mindenkinek a szíve helyett egy aranyrög volt. Végül pedig a mennyei Jeruzsálemet, melynek utcái aranyból, épületei drágakövekből állnak. A jézusi Hegyi beszéd tanításával zárta gondolatit: „Mert ahol a kincsed van, ott lesz a szíved is.”

Ez követően Kassai Zoltán, a település polgármestere köszöntötte az egybegyűlteket és felkérte dr. Hörcsik Richárdot, a térség országgyűlési képviselőjét, hogy ossza meg gondolatait. A Képviselő úr hangsúlyozta Telkibánya jelentőségét, méghozzá, hogy mit a következménye annak, hogy itt aranybányászat volt, később kőedény gyár létesült és most a turizmus van felfutóban. Azt a 750 évet nem lehet semmissé tenni, ami közben különleges eljárásokat dolgoztak ki, hatalmas erőfeszítéseket tettek, ettől nem csak a környezet és a körülmények változtak meg hanem az emberek is. Beszédében kitért az aranybányászati látogatóközpont fejlesztéséről, ami látása szerint jó úton halad a megvalósulás felé.

Az ünnepi istentisztelet után a résztvevőket a templomtól lármafa hívogatta a bányászsírkertbe. A bányászsírok megkoszorúzása a helyi lelkipásztor igei elmélkedésével kezdődött, majd a Telkibányai Férfi Dalárda énekelte az „Ímhol a föld alá megyünk” kezdetű bányászdalt. Azután következett a jelenlévő bányászszervezetek és bányásztelepülések koszorúzása. Így tisztelegtek a két évvel ezelőtt rehabilitált bányászsírok előtt: Rozsnyó polgármestere: Domik Mihály, Csucsom polgármestere: Alexander Szőllős, Libetbánya polgármestere: Pavel Zajac, a Felső-Magyarországi bányavárosok megjelent küldöttei: Igló, Szomolnok, Rozsnyó, Gölnicbánya, Rudabánya, Jászó, a Bányászati és Kohászati Egyesület Miskolci delegációja, a Szent Borbála Akadémiai Bizottság küldötte, Benke Tamás bányamérnök, valamint a pálházai peritbánya követsége. A koszorúzást követően Werner Norbert bányamérnök, a Szlovákiai Bányász Hagyományőrző Egyesület elnöke emelkedett szólásra. Kiemelte a jelentőségét, hogy az 1487-ben Kassán megalakult Felső Magyarországi Bányavárosok Szövetsége újra együtt mozdul, közösen ünnepel. Továbbá méltatta azt az erőfeszítést, amit Telkibánya tesz a bányászhagyományok életben tartásáért.

A bányászhimnusz eléneklése után az ünnepi sokadalom zászlós felvonulással sétált át az Ósva-völgynek nevezett, Kossuth Lajos utcán található új turisztikai látványossághoz. Benke István ny. bányamérnök, aki ennek a fejlesztésnek a megálmodója volt, elmondta a geológiai jelentőségét a régiek által csak Kőaljai kiskútnak nevezett képződménynek. Megmagyarázva, hogy nem a kút gejzír, hanem az a földtani jelenség, aminek következtében ez a sziklaképződmény kialakult. Elárulta azt is, hogy korábban a forrásból feltörő langyos vízre népfürdő is telepedett, az akkoriban itt található mocsaras részen.  A felújított kutat Hörcsik Richárd képviselő, Hulják Péter erdészeti igazgató és Kassai Zoltán polgármester leplezték le. Végül a polgármester felsorolta mindazokat, akik eszmei, anyagi, erkölcsi, fizikai segítséggel vették ki a részüket a munkálatokban. Az elvégzett feladatok nem csak a kút felújítására terjedtek ki, de két honos állatnak, egy hiúznak és egy muflonnak a pannója lett kihelyezve a sziklára, továbbá a kút környéke is tereprendezésen esett át. A Gejzírkút átadását az erdészhimnusz eléneklése zárta.

A bányásznapi ünnepség következő felvonása a Művelődési Házban megrendezett festészeti kiállítás volt. A Zempléni Rajztanárok Alkotóköre már második alkalommal tart tábort és hoz létre kiállítást Telkibányán. A tárlat megnyitást Szalay László Pál lelkipásztor végezte, aki az alkotás és az alkotó viszonyát a „tükör által homályosan” és „színről színre” bibliai fogalmak alapján elemezte. A megnyitó után a résztvevők terített asztalokhoz ültek és közösen fogyasztották el az ebédet. Eközben a különböző bányászati delegációk szakmai egyeztetésre vonultak vissza. A III. Telkibányai Bányásznap megmutatta, hogy az Önkormányzat, az Aranygombos Többcélú Közhasznú Egyesület, a Telkibányai Ipartörténeti Gyűjtemény Alapítvány, a Telkibányai Református Egyházközség és a jószándékú emberek együttműködése, milyen eredményre képes. Ahogy köszöntötték egymást a résztvevők érkezésükkor, úgy is búcsúztak egymástól a mielőbbi viszontlátást remélve: Áldást, békességet! Jó szerencsét! / Szalay László Pál /

 

 

33_BN

01_1_BN 01_BN 02_BN 03_BN 04_BN 05_BN 06_1_BN 06_BN 07_BN 08_BN 09_BN 10_BN 11_BN 12_BN 13_BN 14_BN 15_BN 16_BN 17_1_BN 17_BN 18_BN 19_BN 20_BN 21_BN 22_BN 23_BN 24_1_BN 24_BN 25_BN 26_BN 27_BN 28_1_BN 28_BN 29_BN 30_BN 31_BN 32_BN 33_BN 34_BN 35_BN 36_BN 37_BN 38_BN 39_BN

valaszto

zt

valaszto

Meghívó! 
2019. szeptember 01. 
“Örökségünk ápolása” elnevezésű rendezvényünkre

mb

valaszto

A közfoglalkoztatottak is többlettámogatásban részesülnek. Plusz egy havi fizetést, 54 ezer forintot kapnak.

kf

valaszto

Újabb támogatás az időseknek. A kormány arról döntött, hogy 9 ezer forint értékű rezsiutalványt juttat el minden nyugdíjasnak szeptember 30-ig.

ny

valaszto

Gratulálunk!
Négy évtizedes lelkiismeretesen végzett szakmai és vezetői tevékenysége elismeréseként – Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetéshez

bne_kituntes_n

valaszto

mozg

valaszto

DIÁKMUNKA TELKIBÁNYA 2019

A fiatalkori inaktivitás csökkentésére, a korai munkatapasztalat és munkajövedelem szerzés elősegítésére érdekében Telkibánya is csatlakozott a Nyári diákmunka 2019. elnevezésű programhoz, amely – prevenciós jelleggel – már diákkorban elő kívánja segíteni a fiatalok munkához jutását. A programban 16-25 év közötti nappali tagozatos diákok vehetnek részt. A program június 1-jétől augusztus 31.-ig tart.

A diákok alapvetően az önkormányzatoknál helyezkedhettek el, de vannak, akik a turisztika és a vendéglátásban is dolgoznak. (A felmerülő munkaerőhiány kezelése érdekében a turizmus és vendéglátás területén is lehetőség nyílt a program keretében diákok idényjellegű foglalkoztatására.)

Az önkormányzat kötelékében dolgozó fiúk és lányok az önkormányzati dolgozók irányítása mellett korlátok festésével, virágok ápolásában, turista útvonalak karbantartásában, ifjúsági táborok fenntartásában serénykedtek. Köszönet az áldozatkész, lelkiismeretes munkájukért, amelyet Telkibányáért a településünkért tettek.

Kassai Zoltán polgármester

IMG_20190812_123553

IMG_20190812_123514 68892859_418304582363747_5486876834387722240_n 68482823_2457313444361198_4193475870175789056_n 68446094_346735019549189_6239273577577709568_n 68409443_478337806281255_4414348686541193216_n 68353709_734009850383862_5999504331039047680_n 67917492_362201828037183_8040179783134347264_n 67912779_479883842832727_2950432448321683456_n 67719438_472383876890441_5451504626199166976_n 67526845_1192131837656030_1743780082503122944_n 67522333_366661074016461_6996481242484965376_n

valaszto

Virágos Telkibánya 2019

Telkibánya Község Önkormányzata a hagyományokhoz híven ebben az évben is meghirdette a Virágos Telkibánya 2019 virágosítás és környezetszépítési versenyt.

A verseny célja, hogy az Önkormányzat ösztönözze a település lakosságát a szép, gondozott és virágos környezet kialakítására. Az Önkormányzat ezzel a versennyel kíván nyilvánosságot és elismerést adni, azon telkibányai lakosoknak, akik munkájukkal szebbé, virágosabbá teszik közvetlen környezetüket. A Virágos Telkibánya 2019. versenyhez független zsűri alakult. A független zsűri, – amelynek az összetétele az elmúlt évhez képest változatlan- a szálláshelyek vezetőiből, az Önkormányzat és az egyház képviselőiből tevődőt össze. A zsűri végig járta Telkibánya utcáit és személyes tapasztalatai alapján hozta meg döntését. Értékelésük fő szempontjai: Az ingatlan és az ingatlan előtti növénykiültetés településképi megjelenése, kialakítása, gondozottsága és esztétikai hatása. A nevezett ingatlan környékének tisztasága, gyommentesítettsége, az ingatlan előtti közterület ápoltsága. (Kassai Zoltán polgármester)

Aki a virágot szereti…

            Nyaralás közben nem csak az ajánlott nevezetességeket nézi meg az ember, hanem séta közben beles a portákra, hogy vajon itt hogyan élnek az emberek. Netán össze is ismerkedik néhány helybéli lakossal, miközben a virágágyásokban gyönyörködik, vagy a házőrző blöki nevét tanulja. Nagy áldás az, ha a település a sajátjának érzi az idegenforgalmat és nem csak a szolgáltatók, de a helyben élők úgyszintén a vendégszeretetükről ismerszenek meg. Ilyen csinos település Telkibánya, ahol az elmúlt héten nem csak az idegenek kukucskáltak be a kapukon, hanem a Virágos Telkibánya zsűrije szintén szemlét tartott.

            Sok éves hagyomány a településen, hogy elismerik a lakók szépérzékét és a környezetük igényes alakítását. Így nem csak a szomszéd, az utcabéli jegyzi meg: „Katókám, micsoda virágkölteményt rittyentettél az ablakod alá!” Ez a visszajelzés rámutat, hogy a porta gazdái nem csak önmaguknak szereztek örömet a virágosítással, a szorgos kertészkedéssel, hanem a település egészére hatással vannak. Az udvarok állapotát az értékelő csapat mind utcafronti szemlével, mind kertbejárással mérte fel. Ahhoz, hogy valaki versenybe lehessen egyetlen feltételt kellett teljesíteni, de hogy felkerüljön a top 10-es tabellára, már megannyi szempontban kellett bizonyítani. A Telkibányán bejelentett lakcímmel rendelkezők között úgy lehetett kitűnni, hogy ha kreatív ötleteket építettek be a megtekintett ingatlanon. Továbbá, ha a kert egy újabb szegletét tették hívogatóvá, vagy az emberi munka dominált a szépítésben, esetleg összhangban voltak a virágos és zöldséges szektorok.

            A Pitvaros Pihenő, az Aranybánya Hotel, az Aranygombos Fogadó, az Ezüstfenyő Hotel, a Telkibányai Református Ökogyülekezet és az Önkormányzat delegáltjai együtt értékelték ki a látottakat. Megállapították, hogy egyre több az idegen tulajdonban lévő hétvégiház a településen. Ezek rendezettsége nagyon sokat hozzátesz a település összképéhez. A nemes versengés érezhetően ösztönözi a lakosokat, hogy évről évre még jobban odafigyeljenek a lakókörnyezetük összképére. A szépítés és tisztántartás után már csak egy lépés, hogy a lakók lehetőség szerint esővízzel öntözzenek és minél változatosabb virágágyásokat gondozzanak, ahol megtalálható az oroszlánszáj, a szarkaláb, a mályvarózsa, a sásliliom a napraforgó és a mák. Visszaidézve ezzel őseink kertkultúráját. A pompázatos, hívogató kertekben már egy séta is felüdülés. Nem véltelenül ajánlják a lélek tudorai a levertség, a depresszió ellen a zöldben való tartózkodást és a kertészkedést. Az elismeréseket augusztus 3-án a település nyári rendezvényén adják majd át. Abban bizakodva, hogy míg a lakosok fűvel, fával, virággal, ágyással bajlódtak, maguk is jobb emberré váltak. (Szalay László Pál)

VT201902 VT201903 VT201904 VT201905 VT201906 VT201907 VT201908 VT201909 VT201910 VT201911 VT201912 VT201913 VT201914 VT201915 VT201916 VT201917 VT201918 VT201919 VT201920 VT201921 VT201922 VT201923 Vt201924 VT201925 VT201926 VT201927 VT201931 VT201932 VT201933 VT201934 1 (NXPowerLite) 2 (NXPowerLite) smartcapture 4 (NXPowerLite) 5 (NXPowerLite) 6 (NXPowerLite) 7 (NXPowerLite) 9 (NXPowerLite) 10 (NXPowerLite)

valaszto

2019. augusztus 03.

Határon innen és túl..

Telkibánya

Telkibánya község Önkormányzata 2019. augusztus 03.-án ,,Határon innen és túl….,, nevű rendezvény programra hívogatta a vendégeket, a határon innen és túlról.

Ezen a napon az égiek is kegyesek voltak hozzánk, mivel a rendezvény fő műsorideje alatt nem esett az eső, hanem kellemes nyári idő volt. A rendezvény területén a főző versenyre kijelölt helyen, már kora délelőtt megjelentek a versenyre jelentkezett csapatok. Minden egyes csoport megkezdte az általa választott étel elkészítését, hogy 16 órára az elkészített ételt be tudja mutatni a zsűrinek. A főzés időszaka is igen kellemes hangulatban telt, sokan megnézték, hogy hogyan is készül egy-egy finom étel. Délután 4 órakkor a program meghirdetése szerint, megkezdődött a rendezvény kulturális része. Óramű pontossággal megérkeztek a rendezvényre a telkibányai lakosok, a hotelekből, vendégházakból az érdeklődő vendégek, valamint a környező települések meghívott polgármesterei. Családok jöttek el, elszármazottak látogattak haza, hogy kellemesen, felszabadultan együtt töltenek egy kis időt. A műsort Szitás Ida művésznő operett slágerekkel nyitotta meg, amivel elvarázsolta a közönséget és megadta az est alaphangulatát. Kassai Zoltán polgármester úr köszöntője után térségünk országgyűlési képviselője Dr. Hörcsik Rihárd is köszöntötte a közönséget, aki meghívásunknak eleget téve, örömmel jött közénk. Mindeközben Gál Péter az Ezüstfenyő Hotel ügyvezetője –aki egyben szakácsmester is- Szalai László lelkipásztorral zsűrizték az elkészült finomabbnál finomabb ételeket. A versenyzők igen komolyan vették a megmérettetést. Az ételek elkészítése mellett megtervezték azok feltálalását is. Mindez kiderült abból a látványból, ami a zsűri szeme elé tárult, amikor értékelték az ételt. Na de kár erre több szót pazarolni, mindenki meggyőződhet róla a versenyművekről készült fotók alapján. Elérkezett a várva várt eredményhirdetések pillanata. Telkibánya község Önkormányzata a hagyományaihoz híven ebben az évben is meghirdette a Virágos Telkibánya 2019. versenyt. A verseny eredményének kihirdetése és díjainak átadása következett. Kassai Zoltán polgármester úr hirdette ki a verseny eredményét és tapasztalatait. Elmondta, hogy a 6 fős független bizottság 67 ingatlant talált értékelhetőnek, de csak 10 ingatlant tudtak oklevéllel és tárgyjutalommal díjazni. Kiosztottak még 1 különdíjat oklevéllel és tárgy jutalommal, valamint 2 díjat adtak át azoknak, akiknek a legkreatívabb megoldások vannak a kertjükben. Ezt a díjat ebben az évben osztották ki először és reméljük ebből is sikerül hagyományt teremteni. A díjat az Ezüstfenyő Hotel ajánlotta fel, ami az oklevél mellé egy vacsorameghívást is jelent. A program második felében a főzőverseny eredményhirdetése következett. Gál Péter szakácsmester méltatta a főző csoportok munkáját. A zsűri nagyon nehéz helyzetben volt, minden apróságot figyelembe kellett venniük, hogy megfelelő döntést tudjanak hozni. Nagyon sok új, kreatív elemet véltek felfedezni a csapatok által elkészített ételekben. Az első helyet a 17-18 évesekből összeállt csapat nyerte el. A második helyezett a Márton család lett, a harmadik helyezett díját pedig az Önkormányzat csapata nyerte el. Gratulálunk nekik és a többi nevezett csapatnak is. A nyereményük- a kitüntető oklevél mellett- a Telkibányán működő Aranygombos Fogadó, Aranybánya Hotel és Wellness központ, Zempléni Pitvaros Pihenő és az Ezüstfenyő Hotel ajándékutalványait vehették át. Az eredményhirdetések után jött az est sztárvendége, a várva várt Dupla Kávé együttes, kiegészülve Köteles Sindyvel. Indult a buli, ami alaposan megmozgatta a vendégeket. A közönség az előadókkal együtt énekelhette a jól ismert régi slágereket. A programból nem maradhatott ki a Telkibányai Férfi Dalárda és az Emődi Férfi Dalárda fergeteges műsora sem. Ők voltak a rendezvény hangulatfelelősei és ennek a feladatuknak kiválóan meg is feleltek. Köszönjük nekik a remek munkát! A dalárdákat a Szentkirályi Band követte, ők pop-rock stílusban örökzöld slágereket énekeltek. Az est további részében élőzenés utcabálról gondoskodott Boda János telkibányai zenész barátunk. Ha pedig elfáradt akkor Retró Dj. szolgáltatta a zenét, Juhász Róbert rendezvényszervező személyében. A rendezvényre meghívást kapott a Miskolci Palacsinta Ház – Creppy Streetfood kocsija is, mely hatalmas sikert aratott a helyiek és az ide látogató turisták körében.

01_Szitás ida smartcapture 03_Richárd & Én 04_Vőzőverseny_1 (NXPowerLite) 05_Vőzőverseny_1_1 05_Vőzőverseny_1_2 (NXPowerLite) 06_Vőzőverseny_2 (NXPowerLite) 06_Vőzőverseny_3 (NXPowerLite) 07_Vőzőverseny_4 (NXPowerLite) 08_Vőzőverseny_5 (NXPowerLite) 09_Vőzőverseny_9 (NXPowerLite) 13_Vőzőverseny_6 (NXPowerLite) 14_Vőzőverseny_7 (NXPowerLite) 15_Vőzőverseny_8 (NXPowerLite) 16_Vőzőverseny_14 (NXPowerLite) 17_Vőzőverseny_14_1 (NXPowerLite) 18_Vőzőverseny_15 (NXPowerLite) 19_Vőzőverseny_17 20_Vőzőverseny_18 21_Vőzőverseny_19 22_Vőzőverseny_20 23_2 Vőzőverseny_16 (NXPowerLite) 23_Vőzőverseny_21 24_Vőzőverseny_11 (NXPowerLite) 25_Vőzőverseny_12 (NXPowerLite) 26_Vőzőverseny_10 (NXPowerLite) 27_Főzőverseny_zsűri1 28_Főzőverseny_zsűri2 29_Főzőverseny_zsűri2_1 30_Főzőverseny_zsűri3 31_Főzőverseny_zsűri4 32_Főzőverseny_zsűri5 33_Főzőverseny_zsűri5_1 (NXPowerLite) 34_Főzőverseny_zsűri5_2 (NXPowerLite) 35_1laci&peti3 (NXPowerLite) 35_Főzőverseny_zsűri6 36_Főzőverseny_zsűri7 37_2 lanyok (NXPowerLite) 37_Főzőverseny_zsűri8 38_Főzőverseny_zsűri8_1 39_Főzőverseny_zsűri9 40_Főzőverseny_díj1 41_Főzőverseny_díj1_2 42_Főzőverseny_díj2 43_Főzőverseny_díj3 44_Főzőverseny_díj4 45_Főzőverseny_díj5 46_Főzőverseny_díj5_2 47_VT_2 48_VT_3 49_VT_4 50_VT_4_1 51_VT_5 52_VT_6 53_VT_6_1 54_VT_7 55_VT_8 56_VT_9 57_VT_Kretívdíj 58_VT_Különdíj 59_dk1 (NXPowerLite) 60_dk2 (NXPowerLite) 61_dk3 (NXPowerLite) 62_dk4 (NXPowerLite) 63_IMG_20190803_173534 (NXPowerLite) 64_IMG_20190803_173537 (NXPowerLite) 65_IMG_20190803_173540 (NXPowerLite) dav 67_Heni&Boros_jó (NXPowerLite) dav 68_IMG_20190803_175141_tömeg_jó (NXPowerLite) 68_2DK tánc2 (NXPowerLite) dav dav dav 71_Mián tánc_jó (NXPowerLite) dav dav 74_tömegesjó_jó (NXPowerLite) 75_mojito_jó (NXPowerLite) smartcapture smartcapture 78_bazár3 (NXPowerLite) 79_Creppy1 80_Emődi dalárda 81_Tb dalárda 82_lányok 83_Melinda és családja_jóó (NXPowerLite) 84_creppy2 85_Creppy Ádám & Én mde 86_Utcabál_03 (NXPowerLite) 87_Utcabál_06 (NXPowerLite) mde

valaszto

2019. július végén a VP6-7.2.1-7.4.1.3-17 – Helyi termékértékesítést szolgáló piacok infrastrukturális fejlesztése, közétkeztetés fejlesztése – pályázatnak köszönhetően, konyhai eszközök beszerzésének 1 szakasza valósult meg.

A pályázat további szakasza a 2020-as évben fog megvalósulni.

01_Olajsütő

01_02 Olajsütő 01_03 Olajsütő 02_4 égős gáz 03_02 4 égős gáz 03_4 égős gáz 03_5 égős gáz 03_6 égős gáz 04_szeletelőgép 05_02 szeletelőgép tartozékai 05_szeletelőgép tartozékai 06_02 Ipari húsdaráló 06_Ipri húsdaráló

valaszto

Émász forum

valaszto

20190803-telkibanya-flyer-nologo (NXPowerLite)

valaszto

Főzőverseny 20190803

valaszto

RALLY 3 !
Bózsva – Telkibánya 2019. július 14. 06,00 – 18,00
Útlezárás! Információk a fényképeken!
http://bigbeni.hu/bozsva-telkibanya-rally3-2019-07-13-14-i…/

ryally fénykép Rally FELHÍVÁS Telkibánya

valaszto

Geszteny fa 20190708

valaszto

A telkibányai diákok nemcsak hasznos munkát végeznek nyáron, de közben közösséget is építenek.

https://www.eszak.hu/megyei-korkep/2019/06/20/faluszepites-diakokkal-jo-buli.eszak?fbclid=IwAR2URNh0Rzx1bDvGax7w0QzeeQYXrEJQz1EJ6r9FitaKYVZr263mH0x1Nak

 kuti-anna-siska-dzsesszika-es-kundrak-ad-1

 Vége a tanévnek, a Telkibányán élő diákok mégsem a lazításon törik a fejüket, hanem már azt várják, mikor állhatnak munkába. Ugyanis, mint sok más településen, július 1-jétől a vakáció ideje alatt itt is dolgozhatnak a diákok. 

valaszto

Rangos országos elismerést vehetett át a napokban Fajger István erdésztechnikus, az ÉSZAKERDŐ Zrt. Telkibányai Erdészeti Igazgatóságának kerületvezető erdésze.

A Decrett József Emlékérmet az Országos Erdészeti Egyesület adományozta számára több évtizedes, magas szintű szakmai munkájáért.

https://www.eszak.hu/megyei-korkep/2019/06/27/a-fak-kozott-erzi-jol-magat.eszak?fbclid=IwAR0QuczwMIQWhg_SpxX-SBaolFjBhWRdtDLYJ1JSI0eGtE_PVxiICUC-Kds

fajger-istvan-foto-bujdos-tibor-1

Már gyermekkorában is az erdőt járta, felnőttként pedig munkahelye lett az erdő. 

A kitüntetett erdésszel Telkibányán találkoztunk, ahol megtudtuk, mindig is fával szeretett volna foglalkozni. Az édesapám az erdőn dolgozott, így már gyerekkorom óta kötődtem a fához, az erdőhöz. Pályaválasztáskor először arra gondoltam, hogy asztalos leszek, hiszen az menő szakmának számított akkoriban, de kiderült, hogy Mátrafüreden erdészeti szakmunkásképző iskola indul. Átpártoltam hát oda, és három év alatt megszereztem az erdőművelő, fakitermelő szakmunkás végzettséget. Levelező tagozaton végeztem el az erdésztechnikusit, és még abban az évben kineveztek a Telkibányai Erdészeti Igazgatóság kerületvezető erdészének – mesél a kezdetekről István. Munkájával kapcsolatban megtudjuk, hogy az erdőgazdálkodás minden területén dolgozott. Tartozott hozzá magpergető, ahol fenyőmagokat pergettek. Részt vett a csemetetermelésben, több csemetekertet is vezetett, majd jött az erdők ültetése, pótlása, ápolása és a fakitermelés. Ez az utolsó fázis tulajdonképpen a sokrétű és áldozatos munka gyümölcse, fogalmazott. Kérdeztük tőle, miért szereti a munkáját. Véleménye szerint más magyarázat nincs erre, csak az, hogy kisgyerekkora óta járja az erdőt, sőt amikor már nagyobb általános iskolás volt, nyári gyakorlaton is részt vett osztálytársaival a Gönc melletti erdőkben, mivel ott laktak.

Elismerés a legjobbaknak Azt már Hulják Péter, a Telkibányai Erdészeti Igazgatóság igazgatója mondta el lapunknak, hogy az Országos Erdészeti Egyesület több mint 150 éves múltra tekint vissza. Jelenleg mintegy 3500 taggal 36 helyi csoportban működik e nagy múltú szakmai szervezet. Az egyesület nevéhez kötődik a sokak által ismert Év Fája mozgalom és az Erdei Vándortábor program is. A 2006-ban alapított Decrett József Emlékérmet évente 2-3 középfokú végzettségű erdész kaphatja meg. Az egyesület idei vándorgyűlése Tolna megyében volt, itt adták át az elismeréseket.

valaszto

ÉRTÉKEINK ÁPOLÁSA

2019. június 22.-én a telkibányai Múzeum kert adott otthont az „Értékeink ápolása” című rendezvénynek. Jordán Istvánné házigazda megnyitója után Kassai Zoltán polgármester köszöntötte a hagyományőrző csoportokat és a kedves vendégeket. Köszöntőjében elmondta, hogy – hagyományaink ápolása kötelességünk – és ez a rendezvény is egy remek alkalom arra, hogy felelevenítsük és életben tartsuk néphagyományainkat, melyek értékeink. A rendezvény nyitásaként Czentnár Ferenc zeneművész tárogató és citerazenével szórakoztatta a szép számban összegyűlt közönséget. Őt a Nyíri Karikázó Szépasszonyok néptánc csoportja követte, akik fergeteges táncukkal kápráztatták el a közönséget. A telkibányai, a fügödi és az emődi férfidalárdák katonadalokat, bordalokat, és népdalokat adtak elő, amikkel megmelengették vagy felvidították a közönség lelkét. A műsorok alatt a szervezők helyi specialitású kenyérlángossal, rétessel, frissítőkkel, üdítővel szolgáltak a rendezvényen résztvevőknek. A hagyományőrző kulturális műsor után a Telkibányai Helytörténeti Kiállítás állandó kiállítását tekinthették meg tárlatvezetéssel az érdeklődő vendégek, akik első alkalommal láthatták a 2018-as Kubinyi pályázat eredményét, az új múzeumi tárlókat és kiállítás ismertető prospektust, melyet emlékként ajándékként is megkaptak.

01_Emdalárda2_jó (NXPowerLite)

02_Köszöntő2 (NXPowerLite) 03_Czentnár (NXPowerLite) 04_Czentnár2_jó (NXPowerLite) 05_Czentnár6 (NXPowerLite) 06_Czentnár7 (NXPowerLite) 07_Szépasszonyok8 (NXPowerLite) 08_Szépasszonyok2 (NXPowerLite) 09_Asszonyok_v3 (NXPowerLite) 10_Asszonyok_v2 (NXPowerLite) 11_Tb dalárda1_jó (NXPowerLite) 13_Tb_dalárda_v3 (NXPowerLite) 14_Tb dalárda3_jó (NXPowerLite) 15_Fügdalárda4_jó (NXPowerLite) 16_Fügdalárda6_jó (NXPowerLite) 17_Emdalárda3_jó (NXPowerLite) 18_Emdalárda6_jó (NXPowerLite) 19_Emdalárda7 (NXPowerLite) 20_Gasztró1_jó (NXPowerLite) 21_Gasztró3_jó (NXPowerLite) 22_Közönség_v1 Copy (NXPowerLite) 23_Közönség_v4 Copy (NXPowerLite) 24_Közönség2_jó (NXPowerLite) 25_Közönség4_jó (NXPowerLite) 26_Közönség8 (NXPowerLite) 27_Közönség11 (NXPowerLite) 28_Közönség14_jó (NXPowerLite) 29_Közönség15_jó (NXPowerLite) 30_Múzeum1_jó (NXPowerLite) 31_Múzeum3_jó (NXPowerLite) 32_Múzeum8_jó (NXPowerLite) 33_Múzeum10_jó (NXPowerLite) Vitrin & propektus 05 (NXPowerLite) 34_Esti dal2_jó (NXPowerLite) 35_Esti dal5_jó (NXPowerLite) 36_Esti dal8_jó (NXPowerLite)

valaszto

Múzeumi beharangozó

2019. június 22-én az „Értékeink ápolása napján” láthatja először a nagyközönség a 2018. évi Kubinyi pályázat segítségével elkészült új tárlókat és prospektusokat „A telkibányai porcelán” néven. Ezeknek a tárlóknak az elkészíttetése előkészület a telkibányai porcelánok bemutatásához. A prospektus nagy vonalakban bemutatja a telkibányai porcelángyár megalapításának körülményeit és az itt folyt igen magas művészi színvonalú munkát. Reményeink szerint a következő évben ezekben a tárlókban az itt született unikális porcelántárgyakat is be tudjuk mutatni.

mb1

mb3 mb4 mb5 mb6 mb7 mb8 mb9 mb2

valaszto
Virágba borult Telkibánya 2019!

 

01_IMG_20190613_071320 (NXPowerLite)02_IMG_20190613_071618 (NXPowerLite) 03_IMG_20190613_071641 (NXPowerLite) 04_IMG_20190613_071703 (NXPowerLite) 05_IMG_20190613_071727 (NXPowerLite) 06_IMG_20190613_071340 (NXPowerLite) 07_IMG_20190613_071349 (NXPowerLite) 08_IMG_20190613_071955 (NXPowerLite) 10_Virág_tábor2 (NXPowerLite) 11_Virág_tábor6 (NXPowerLite) 12_Virág_tábor8 (NXPowerLite) 13_IMG_20190702_104505_resized_20190702_110046994 (NXPowerLite) 13_Virág_tábor11 (NXPowerLite)

valaszto

ATKE egyesület szeretettel hív és vár mindenkit “Apák Napja” rendezvényére.
2019. június 23. 18,00. Közösségi Ház

an

valaszto

Telkibánya Község Önkormányzata a hagyományokhoz híven ebben az évben is meghirdeti a Virágos Telkibánya 2019. virágosítás és környezetszépítési versenyt!

vt2019

valaszto

Ballagás az óvodában 2019

Gratulálunk az Telkibányai Napköziotthonos Óvoda, ballagó óvodásainak, egy csodás műsorral ajándékoztak meg minket. Iskolás tanulmányaikhoz sok sikert kívánunk. Köszönjük a gyerekek szüleinek bizalmát, támogatását és nem utolsósorban pedagógusaink lelkiismeretes munkáját.

Telkibánya, 2019. június 14. Kassai Zoltán polgármester (Telkibánya Község Önkormányzata)

1 tabló

2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14

valaszto

Telkibánya Község Önkormányzata 
és a Telkibányai Helytörténeti Kiállítás
szeretettel meghívja önt és kedves családját, barátait 
2019. június 22-én 18,00 – 21,00 tartandó 
„ Értékeink ápolása ” című rendezvényünkre.

be5

valaszto

Beke Pál Emlékcím díjat kapott Bereczky Béla

be3

be2 be1 be4

A Beke Pál Emlékcím célja példaértékű közösségi, kulturális, művelődési és ifjúsági szervezetekben, intézményekben, hosszú ideje, példamutató, adaptálható, innovatív tevékenységet végző szakemberek elismerése.
Olyanoké, akik arra adnak választ: miképpen lehet megerősíteni, megadni, megszerezni vagy épp visszaadni, visszaszerezni a meglévő, a valaha megvolt vagy az esetleg még meg nem tapasztalt méltóságot. Azt, amely tartást ad az egyes embereknek, közösségeknek, településeknek, térségeknek, illetve saját maguknak. Amelynek birtokában úgy érezhetik: nem csak lakosai, hanem polgárai településüknek, országuknak, Európának. Az Emlékcím tulajdonosainak közös tulajdonsága, hogy mindezt közösségi alapon, a méltóságukat kereső és megteremtő emberekkel együtt, nem csupán értük, hanem velük közösen teszik. A cím ifjúság és közösségi művelődés kategóriában kerül kiosztásra. Idén az előbbi cím a Korom házaspáré Szentestről, akik 1978 óta szervezik a VEGA univerzumot  (VEGA Gyermek és Ifjúsági Szövetség) Szentesen.

A közösségi művelődés terén az elismerés idén Béla Bereczky aki Telkibánya középpontból szervezi a mikrotérség közösségeit, formálja ökologikus szemléletüket és fordítja a figyelmet az egészséges élet felé.
Gratulálunk a díjazottaknak!
Büszkék vagyunk barátunkra!

valaszto

2019. június elején a VP6-7.2.1-7.4.1.2-16 – pályázatnak köszönhetően, MTZ 820 típusú traktor, valamint egy ágaprító gép beszerzése valósult meg.

4 (NXPowerLite)

2 (NXPowerLite) 2_1 (NXPowerLite) 3 (NXPowerLite) 5 (NXPowerLite) 6 (NXPowerLite) 7 (NXPowerLite) 7_2 (NXPowerLite) 8 (NXPowerLite)

valaszto

Bővül a falu- és tanyagondnoki szolgáltatás

https://www.kormany.hu/hu/miniszterelnokseg/hirek/bovul-a-falu-es-tanyagondnoki-szolgaltatas?fbclid=IwAR1fycQFcMj-n6bXmrxkF6DkFeNBXAN1KudaqohpvN0znWIxe6DuW6_x3sg

Bővül a falu- és tanyagondnoki szolgáltatás, a következő években több száz településen indulhat új szolgálat, az önkormányzatok pedig nagyobb állami támogatást vehetnek igénybe – mondta el Gyopáros Alpár, a Miniszterelnökség modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztosa szerdai sajtótájékoztatóján.

A kormánybiztos ismertette: jelenleg a 600 fő alatti lélekszámú települések igényelhetnek falugondnoki szolgáltatás működtetéséhez állami támogatást, de mivel erre a népesebb településeknek is szüksége lehet, a kormány úgy döntött, hogy 2020. január 1-jétől 800 főre, majd 2022-től 1000 főre emeli ezt a lélekszámhatárt. Hozzátette: megközelítőleg háromszáz olyan település van Magyarországon, amely 600 és 800 fő közötti lakossal bír, és további kétszáz, amely 800 és 1000 fő közötti lélekszámú, így potenciálisan ötszáz új falugondnoki szolgálat indulhat el a következő években.

Gyopáros Alpár bejelentette: a kormány döntött arról is, hogy idén 1,1 millió forinttal megemeli a már működő szolgálatok éves, maximális 3,1 millió forintos támogatását, jövőre pedig már az újonnan induló falu és-tanyagondnoki szolgálatok esetében is 4,2 millió forintos állami forrást vehetnek igénybe az önkormányzatok.

Jelezte: a Magyar Falu Programmal kapcsolatos országjárásban több ezer települési polgármesterrel, jegyzőkkel és a szakértőkkel konzultáltak, és egyöntetű vélemény volt, hogy van igény a többletforrásra, amely elegendő lesz a szolgálatok működtetéséhez és ahhoz, hogy tisztességes bért kapjanak a falugondnokok.

A kormánybiztos beszámolt arról is, hogy néhány hónapon belül elindul a Magyar Falu Program 4,5 milliárd forintos, falu- és tanyabuszok beszerzését segítő pályázata. A falu- és tanyagondnoki szolgálatot működtető települések, és új szolgáltatás elindítását tervező önkormányzatok maximum 15 millió forintot nyerhetnek el buszbeszerzésre, így csak idén háromszáz új autó – jellemzően 7-9 személyes kisbuszok – állhat szolgálatba – mondta el a kormánybiztos. Jelezte, hogy a pályázat jövőre is folytatódik majd.

Gyopáros Alpár kifejtette: a falu és-tanyagondnoki szolgálatok célja, hogy enyhítse az apró falvak, a külterületi és tanyasi lakóhelyek intézményi hiányából eredő hátrányait. Jelenleg – ismertette – az ország mintegy 1400 településén működnek falu- vagy tanyagondnoki szolgálatok, amelyek közreműködnek az étkeztetésben, házi segítségnyújtást adnak, segítenek az egészségügyi intézmények elérésében, óvodás, iskolás gyereket szállítanak oktatási intézményekbe, valamint közösségi, művelődési, sport- és szabadidős tevékenységek szervezésében vesznek részt, és segítenek az egyéni hivatalos ügyek intézésében is.

Hangsúlyozta: a szolgálatok pótolhatatlan munkát végeznek azokon a kistelepüléseken, ahol nincsenek jelen szükséges intézmények, így a szolgáltatásokat a szomszédos településeken vagy a járásközpontban veszik igénybe a lakosok.

valaszto

Generációk találkozója

A Telkibánya Község Önkormányzatának kiemelten fontos feladata a település lakóinak együttműködése és összetartozás erősítése számos kulturális eseményen keresztül. A 2019.május 24.-ei rendezvény a Generációk találkozásának jegyében zajlott. Öröm volt nézni, hogy a falu apraja-nagyja együtt szórakozik. A rendezvényen valóban találkoztak a generációk, együtt voltak az óvodásokkal, iskolásokkal a szülők és a nagyszülők. A szervezők a gyerekeknek ugráló-légvárral, lufis óriás trambulinnal, csillámtetoválással kedveskedtek, amit pillanatok alatt birtokba vettek a gyerekek és remekül szórakoztak benne. Lehetőség volt kézműves foglalkozásokon is részt venni. Itt a gyerekekkel a szülők és nagyszülők együtt vehettek részt, és amikor ezekben a tevékenységekben elfáradtak akkor gofri különlegességek, szendvicsek és üdítők mellett lehetett megpihenni. A rendezvény csúcspontjaként a Babszem Jankó Színház előadásban a Nyakigláb, Csupaháj és Málészáj című interaktív, zenés mesejátékot nézhették meg a jelenlévő generációk, közösen. A rendezvényről minden résztvevő mosolyogva, élményekkel gazdagodva tért haza. Az óriás trambulint a Telkibányai Napköziotthonos Óvoda kapta meg ajándékul az önkormányzattól.
Kassai Zoltán polgármester

61301303_1183292915182374_4106235871689179136_n

61638635_1183294095182256_6859401657516556288_n   61372595_1183294055182260_6867789964868845568_n 61176248_1183294805182185_7207745564174188544_n 61198160_1183295728515426_7507549288050720768_n 61205431_1183296271848705_301073694166351872_n 61216389_1183294845182181_1848317597917904896_n 61218512_1183296058515393_4172776335422259200_n 61232442_1183294665182199_7102654354460508160_n 61245858_1183294241848908_7474939572762181632_n 61250663_1183296391848693_3359965285166612480_o 61277292_1183294041848928_4671265959376322560_n 61304418_1183294285182237_6761399308504793088_n 61307594_1183294581848874_1119241444813438976_n 61371134_1183294558515543_3362433147605090304_n 61383957_1183295748515424_5476640870759399424_n 61384758_1183296388515360_7401293515134599168_n 61398313_1183296258515373_8756334398279778304_n 61407577_1183296001848732_8718256953400229888_n 61437555_1183295008515498_6630977996587008000_n 61440395_1183296295182036_3768295806046568448_n 61454699_1183294338515565_3854018551501291520_n 61458307_1183295188515480_7976779954106925056_n 61459048_1183294278515571_283405835093147648_n 61490834_1183296105182055_2307887997762142208_n 61501361_1183294435182222_7303700674074640384_n 61547027_1183294788515520_7876403355763867648_n 61583777_1183295888515410_3858985934582185984_n 61588287_1183295155182150_6805864537984598016_n 61599198_1183295781848754_3323804276169375744_n 61665010_1183294081848924_1810114662683901952_n 61683541_1183295661848766_7939300557653540864_n 61727630_1183296221848710_6759066565737447424_n 61765399_1183294171848915_590984188509814784_o 61855940_1183296035182062_5136254323025510400_n 61970434_1183295365182129_6486293184178552832_n 61978952_1183294771848855_7755994123714166784_n

valaszto

Ingyenes gombaismerői tanfolyam !
Az Abaúji Területfejlesztési Önkormányzati Szövetség 2019. június-október közötti időszakban összesen 10 napos /hétvége -szombat, elméleti, gyakorlati/képzést szervez szakértők bevonásával.
A képzés helyszíne : Mogyoróska, Napkelte Vendégház.
A képzésen való részvétel ingyenes, a rendezők egész napos ellátást biztosítanak. A részvevők száma korlátozott /15 fő/, a létszámot jelentkezés sorrendjében töltjük fel. A tanfolyamon résztvevők tanúsítványt kapnak.
Jelentkezni :46/587223, atosz@atosz10.t-online.hu, személyesen : Vállalkozók Háza Encs Bem J. 3.

60130670_2135824129799418_2924193805915652096_n

valaszto

Meghívó!
2019. május 24-én 17,30 kezdettel Nyakigláb, Csupaháj és Málészáj!

59855297_1169436389901360_6852459023271198720_n

valaszto

Meghívó! 
2019. május 24-én 15,30-tól!!!

61497217_1179141448930854_2317072647885684736_n

valaszto

2019. évben ismét meghirdetésre kerül a 
„Nyári diákmunka” központi munkaerő-piaci program.

A foglalkoztatást a települési önkormányzat biztosítja a diákoknak munkaviszony keretében. A programban azon 16-25 év közötti nappali tagozaton tanulók, vagy hallgatói jogviszonnyal rendelkező diákok vehetnek részt, akik foglalkoztatásra irányuló vagy vállalkozási jogviszonnyal nem rendelkeznek, és közvetítés kérőként nyilvántartásba vételre kerülnek.
A program időtartama előreláthatólag:
2019. július 01. – 2019. július 31. vagy
2019. augusztus 01. – 2019. augusztus 31. közötti időszak.
A foglalkoztatás maximum napi 6 óra. A munkabér a segédmunkás minimálbér időarányos része. (117 750 Ft/hó).
Részvételi szándékotokat 2019. május 16-án 16,00-ig kérem, jelezzétek személyesen a Telkibánya Község Önkormányzati Hivatalban vagy a 0646/388-502-es telefonszámon, vagy a tbanyahivatal@gmail.com címen.

Telkibánya, 2019. május 06.
Kassai Zoltán sk.
polgármester

59470362_1167508516760814_4389568207006990336_n

valaszto

Közérdekű közlemény!

Tájékoztatjuk a tisztelt Telkibányai lakosságot
hogy a TIGÁZ Zrt. (Abaújkér gázátadó állomásán) karbantartási munkálatok miatt 2019. május 21.-én 22:00-órától – 2019. május 23-án 22: 00 óráig a településen, földgáz betáplálása szünetel!
A gázszünet ideje alatt kérjük, a fogyasztók a földgáz használatával ne kísérletezzenek, a főelzárót tartsák zárt állapotban, a vezetékben lévő minimális nyomás megtartása érdekében!

Megértésüket köszönjük!
2019. május 02.
Kassai Zoltán polgármester

57284367_1165477363630596_3746881365396684800_n

valaszto

Tisztelt Telkibányaiak!
Változott a lomtalanítás rendje!

A BMH Nonprofit Kft. a közterületek rendjének és tisztaságának megőrzése érdekében a lomtalanítást a – lakossal (szerződött féllel) – előre egyeztetett napon végzi el! Ezzel a szolgáltatással a lom keletkezéséhez igazítható az elszállítás időpontja. A lomtalanítás továbbra is évente 2 alkalommal vehető igénybe!
http://bmhnonprofit.hu/lomtalanitas-csaladi-haz/

Bejelentése: 06 21 3500 111 ügyfél-szolgálati telefonszámon!

58382603_1160551377456528_7608833365738782720_n 58372507_1160551440789855_3263538038101245952_n

valaszto

Áldott húsvéti ünnepeket kívánunk!
“Gyermekkoromnak szép emléke,
Köszöntelek, húsvét vasárnap!
Száll a szívemre égi béke
Ünnepén a Feltámadásnak.”
/Benedek Elek – Húsvéti ének/

57164104_1155538007957865_8206910048492847104_n

valaszto

Tűzgyújtási tilalom visszavonása!

Ennek ellenére, kérjük tartsák be a szabályokat!

2019 Április 16.

https://portal.nebih.gov.hu/-/tuzgyujtasi-tilalom-visszavonasa-az-orszag-teljes-terulet-1?fbclid=IwAR0IhsUVvkqVuoNfHpcVOuipGoPKjYjsB6KU-QS0phWeMvjA0JGU9Xw8RDI

valaszto

Aranygombos Telkibánya

Nők Lapja 2019 Április 10-i számában

56977023_1151926224985710_1682073355353587712_n    57111753_1151926264985706_1688859983501852672_n    56610378_1151926298319036_6931363306280058880_n

valaszto

TELKIBÁNYA – NORDIC WALKING GYALOGTÚRA
2019. május 01. 09:00
Látogassatok el programjainkra, legyetek részei egy jó csapatnak!

56800649_1150774988434167_6435204878905114624_n

valaszto

Telkibánya – Zenés alakformáló torna
2019. április 15.

56599794_1150776931767306_5868148378403078144_n

valaszto

Közérdekű közlemény!
Tűzgyújtási tilalom még érvényben van!
Kérjük figyeljék az oldalt!
https://portal.nebih.gov.hu/tuzgyujtasi-tilalom

57034762_1149889701856029_9103786257409900544_n

valaszto

Köszönet a példaértékű összefogásért!

Köszönet Telkibánya minden lakosának, akik 2019. március 31-én és április 01-én
egy szóra jöttek és tették kötelességüket.
 Vagy nem is kellett szólni csak látták az erdőt égni és tudták, hogy jönni kell!
Példa értékű az összefogás.

Kassai Zoltán polgármester

Észak Magyarország 2019. április 26 számából
https://www.eszak.hu/…/kozosen-oltottak-a-langolo-erdot.esz…

köszönet a mentésért

valaszto
Tűzgyújtási tilalom van érvényben!
2019. március 29.
A szabályok megszegése tűzvédelmi bírságot von maga után, amely húszezer forinttól hárommillió forintig terjedhet, hívja fel a figyelmet a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság.
Az ország teljes területén érvénybe lépnek a tűzgyújtási tilalom idején betartandó korlátozások.
Részletek és hasznos információk:
55441136_2140975619320077_2535970788612243456_n

valaszto

Tűzgyújtási tilalom a keleti országrészben!

2019. március 27.

A csapadékmentes, szeles időjárásnak is köszönhetően megnőtt az erdőtűz kialakulásának veszélye, mely a tűz terjedésének is kedvez.
2019. március 26. napjától a keleti országrész területén tűzgyújtási tilalom lép életbe. Tüzet gyújtani még a kijelölt tűzrakóhelyeken sem szabad!

Köszönjük hogy a rendelkezések betartásával is vigyáztok környezetünkre, az erdőre. :)

https://tuzgyujtasitilalom.nebih.gov.hu/

54731079_2680883491984404_8402022265197166592_n

valaszto
Telkibánya – A vidéket is megilletik a minőségi szellemi javak, vallja a telkibányai református lelkész.

http://www.boon.hu/szellemi-es-lelki-pillerek/4189675?fbclid=IwAR2SDli3S4kGymCFh1P_pJinHTYotVLGDLmiYP-9e00vw2znGD8HaNz0ni4

A korábbi években olyan neves előadók fordultak meg az abaúji településen Szalay László Pál lelkipásztor felkérésére, mint Szabó Balázs, aki a legutóbbi Prima Primissima díjátadón játszotta el a Bájoló című versfeldolgozását. Járt ott Kiss Benedek Zoltán is, aki a Virtuózok dobogósa volt, továbbá Pintér Béla, aki a magyar keresztény könnyűzene egyik legismertebb előadója. Versek, előadások hangoztak el, könyveket mutattak be és egyedi zenei élményben lehetett részük a megjelenteknek.

A „Hittem, ezért írtam!” rendezvény vendége, aki a művészet irányából érkezett, Kegye János pánsípművész volt. Egyórás koncerttel örvendeztette meg a hallgatóságot. 

kegye-janos-pansipmuvesz-foto-ma-1

Az ötletgazda, szervező lelkipásztor szerette volna az evangéliumot és a keresztény kultúrát a templomon kívül is képviselni. Ezért szándékosan helyezték ki a rendezvényeket például a művelődési házba, az Aranybánya Hotelba vagy a Családi Öko-Kalandparkba. Idén szintén az írott szó és a különleges zenei hangzás jellemezte a tavaszköszöntő rendezvényt. Szalay László Pál igével köszöntötte a művelődési házban megjelent sokadalmat. Az írásról, a személyes életünk fordulópontjainak lejegyzésének fontosságáról beszélt, amik az idő múlá­sával egyre értékesebbek lehetnek. Tanúskodnak azokról, amik mulandónak tűnnek, de a lelkünkben múlhatatlan értékkel bírnak. Majd bemutatta a Telkibányai Református Bulletin időszakos kiadványt, ami a 2018-as esztendő helyi történéseit öleli fel. Az A4-es méretű kiadvány 32 oldalon, 98 fotóval, 21 cikkel kívánja megelégíteni a Telkibánya hétköznapjai és ünnepei iránt érdeklődő olvasót. A lelkipásztor 2004 karácsonya óta írja és publikálja helyi kiadványokban és a sajtóban a gyülekezet történetét. Most mindezt egy különleges, impozáns, maradandó formában is megtette. Ezzel kifejezve, hogy nemcsak a celebek és hírességek élete érdemli meg a magazinformát és a nyomdafestéket, hanem bizony az „egyszerű halandóké” is.

valaszto

Telkibánya Község Önkormányzata tisztelettel meghívja Önt és kedves családját, barátait az 1848-49.évi forradalom és szabadságharc tiszteletére tartandó rendezvényre.

/ Emlékezzünk a márciusi ifjak által kezdeményezett 1848-as forradalomra és annak áldozataira. Nemzetünk történetét ne hagyjuk feledésbe menni. Ez hazafias kötelességünk. Jöjjünk minél többen leróni hálánkat elődeinknek, akik közül sokan életüket tették a nemzet oltárára. Nevüket vérrel írták a történelem könyvébe.  Kassai Zoltán polgármester/

Március 15

felv11 felv10 felv1 felv2 felv4 felv7 j1 j2 felv8 felv3   j3 j11 j4 j5  j7 j8 j9 j10 j6

valaszto

Nőnap alkalmából a Telkibánya Község Képviselő-testület férfi tagjai hagyományukhoz híven megköszöntötték az Önkormányzat és égisze alatt dolgozó hölgy dolgozóit

március8_1

március8_2

valaszto

2019 Újra itt a kötelező eboltás ideje…

Eb oltás

valaszto

40 éve a közszolgálatban, közigazgatásban….
Baranyai Tiborné a Telkibányai Közös Önkormányzati Hivatal jegyzője 40 esztendeje dolgozik a közszolgálatban. Ebből az ünnepi alkalomból köszöntötték a hét település polgármesterei és a hivatal dolgozói.
/Észak-Magyarország napilap 2019.03.01-i számából/

40 év közszolga

valaszto

Tájékoztatás a házhoz menő zöld-hulladék gyűjtésről!
A BMH Nonprofit Kft 2019. márciusában indítja a házhoz menő zöld-hulladék gyűjtést. A zöld-hulladék gyűjtését 2019. március 04 – 2019. december 15. közötti időszakban kéthetente végzi!

Zöld hulladék

valaszto

Házasság Hete

Szeretettel hívunk és várunk minden kedves érdeklődőt Telkibányán a Művelődési házban
2019 február 13-án 18 órakor kezdődő Házasság Napja alkalmából tartandó ünnepi estre.

Házaság hete

valaszto

Téli rezsicsökkentési támogatás

Téli rezsi csökk

valaszto

95. születésnapi köszöntő

2019. január 02-án Kassai Zoltán Telkibánya község polgármestere és Baranyai Tiborné Telkibánya község Önkormányzatának jegyzője felkereste otthonában Dókus Istvánné Sontra Ágnest, hogy 95. születésnapja alkalmából felköszöntse. Ágnes néni a falunk legidősebb lakója. Magas kora ellenére sugárzik belőle a fiatalos jókedv és a szeretet. Ez a szeretet nem csak a családjára, de a falu minden lakójára sugárzik. Ezúton is kívánjuk neki, hogy a jó Isten még tartsa meg közöttünk sokáig, erőben, egészségben.

dn1

dn2 dn3

valaszto

2018_19 BUEK

valaszto

Áldott, Békés Karácsonyi Ünnepeket!

Telkibánya Karácsony köszntő 2018

valaszto

Meggyújtottuk a negyedik gyertyát, Telkibánya község adventi koszorúján.

2018. december 23.-án is összegyűltünk a 4. adventi gyertya meggyújtására. Ezen az ünnepi alkalmon Szalai László református lelkészúr hirdetett igét és mondott ünnepi beszédet. Beszédében méltatta a betlehemi csillag máig ható fontosságát. Az igehirdetés után Kassai Zoltán polgármester úr mondott ünnepi köszöntőt. A szeretet és összetartozás jegyében beszélt a 4. adventi ünnepről, a hagyományok ápolásának fontosságáról és, hogy ezek az alkalmak mennyire erősítik a település közösségét összetartó erőt. Beszédének második részében értékelte az önkormányzat 2018. évi munkáját. Az ünnep meglepetése ezután következett. Kuti Anna szervezésében a telkibányai fiatalok egy kis karácsonyi műsorral készültek az ünnepségen szép számban résztvevők részére. Először Kuti Anna mondta el Aranyosi Ervin: Advent 4. gyertyája című versét, majd a csoport többi tagjával karácsonyi énekeket énekeltek. Név szerint: Márton Rihárd, Siska Jennifer, Kuti Anna, Szabó Eszter, Kundrák Adrián, Kovács Krisztián és Kuti Milán. Köszönjük szépen az ifjúságnak a szívet melengető meglepetést és reméljük jövőre is készülnek nekünk egy kis műsorral. Az ünnepség alatt ez alkalommal is szeretetvendégségben részesültek a jelenlévők.

Köszönjük mindenkinek, hogy a négy adventi gyertyagyújtás alkalmával együtt készülhettünk a karácsonyra.

Őszintén és szívből azt kívánjuk, hogy az előttünk álló újév mindenkinek jót hozzon. Hogy továbbra is jó legyen Telkibányán élni, és büszkén lehessünk telkibányaiak! Ennek az együttműködésnek a szellemében: Meghitt, Áldott Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Újesztendőt! / Kassai Zoltán polgármester /

advent

Szalay_4 Szalay_2 KZ_IMG_jó gyerekek

Fiatalok műsora itt..

valaszto

Telkibánya Község Önkormányzata 2018-ban a sikeres BM pályázat eredményeképpen 85 m3 keménylombos tűzifát osztott ki 51 igényjogosult részére.
A szociális tűzifa igénylésére vonatkozó kérelmet forma nyomtatványon kellett benyújtani, melyet a Telkibánya Község Önkormányzat képviselő-testülete tárgyalt és a törvénynek megfelelően határozatában hagyott jóvá. (Az azonos lakóingatlanban élő személyek közül csak egy kérelmező részére állapítható meg a támogatás!)
Telkibánya Község Önkormányzata szerződött szállítási vállalkozó segítségével 2018. december 13-14 a kiszállítást elvégezte, hogy a nagy hó és karácsony előtt minden rászoruló megkapja ezt a kis segítséget.
/Telkibánya Község Önkormányzata/

fa

valaszto

2018. december 16-án meggyújtottuk a harmadik gyertyát Telkibánya község adventi koszorúján.

A harmadik gyertya felgyulladása jelzi, a hittel, reménnyel beteljesülő harmadik ígéretet, hogy megváltó Fiú születik a világ örömére.
A gyertya gyújtási ünnepség megnyitásaként Graholy Krisztián és családja zenélt nekünk. 
Kovács Kende és édesanyja, Kovácsné Vass Éva együtt mondtak el egy szép karácsonyi verset. Ezután Graholy Bence játszott trombitán. Köszönjük a Graholy családnak, hogy szép zenéjükkel megörvendeztették az összegyűlt embereket.
A mai estén Szalay László református lelkészúr hirdetett igét és mondott prédikációt. Prédikációjában a karácsonyra való lelki készülődésről, a Megváltó születésére való várakozásról beszélt. A műsor zárásaként a telkibányai férfi Dalárda, énekelt karácsonyi énekeket. Az éneklésbe a közönséget is bevonták. A mai estét is egy kis szeretetvendégséggel zártuk.
A következő vasárnapon az utolsó adventi gyertya gyújtásra is szeretettel várunk mindenkit!

h1

 h2 h3 h4 h5 h6 h7 h8 h9 h10

valaszto

Telkibánya község Önkormányzatának képviselő testülete 2018-ban is szaloncukorral kedveskedik a telkibányaiaknak, melyet a napokban eljuttat mindenki részére.
Köszönet az önkormányzat dolgozóinak és a házi gondozóknak a szaloncukor csomagok lakcímre való eljuttatásában.

s1

s2 s3 s4 s5 s6

valaszto

A második adventi gyertya meggyújtása Telkibányán!

2018. december 09-én elérkeztünk advent második vasárnapjához.

A koszorún ez a gyertya a reményt szimbolizálja. Az úr reményt ébresztett a zsidóságban, hogy eljön a Messiás és aki közülük való lesz. Közös éneklés után Koncsol Tamásné felolvasta Mária Valtorta látomásai nyomán készült írásból, Mária és József Názáretből Betlehembe való utazásának történetét. Majd Szabó László római katolikus plébános osztotta meg a jelenlévőkkel advent második vasárnapjával kapcsolatos gondolatait. Arról beszélt, hogy a karácsonyvárásban, sokszor elfelejtjük, hogy az ünnep nem az ajándékozásról, nagy evás-ivásról szól, hanem a Megváltó születésének várásáról. A közelgő ünnepre ne csak külsőségekkel készüljünk, hanem a lelkünket is készítsük fel az ünnepre. A rohanással töltött napok után, csendesítsük le a lelkünket és így várjuk a kis Jézus megszületését. Szabó László atya prédikációja után Magyar Zsóka tolmácsolásában hallgattuk meg Isten szerelmes levelét, ami az emberekhez íródott. Ez időtájon várjuk Isten fiának megszületését, aki azért érkezik közénk, hogy Ő általa megtapasztaljuk a Mennyei Atya szeretetét. Az estét most is egy kis szeretetvendégséggel zártuk és a következő alkalomra is szeretettel várunk mindenkit!

a2_1 a2_2 a2_3 a2_4 a2_5 a2_6 a2_7 a2_8 a2_9 a2_10

valaszto

Télapó ünnepség Telkibányán

2018. december 6.

2018. december 6-án ismét eljött hozzánk a Mikulás, hogy a telkibányai gyerekeket is megajándékozza. A falu Közösségi házában szép számmal gyűltek össze a gyerekek, szülők ,nagyszülők. Az ünnep alkalmából összegyűlteket itt köszöntötte, Kassai Zoltán polgármester. A Mikulás megérkeztéig a Bárka Színpad művészei szórakoztatták a közönséget, a Hóember ajándéka című zenés mesedarabbal. Az előadás végére szerencsésen megérkezett a Mikulás is hatalmas, teli puttonnyal a gyerekek legnagyobb örömére. Mivel Telkibányán minden gyerek jó volt az elmúlt évben, ezért mindenki kapott csomagot, virgácsra senkinek nem volt szüksége.

tü1

tü2 tü3 tü4 tü5 tü6 tü7 tü8 tü9 tü10 tü11 tü12 tü13 tü14 tü15 tü16 tü17 tü18 tü19 tü20 tü21 tü22 tü24 tü23 tü25 tü26 tü27 tü28 tü29 tü30 tü31 tü32 tü33 tü34 tü35 tü36 tü37 tü38 tü39 tü40 tü41 tü42 tü43 tü44 tü45 tü46 tü47 tü48 tü49 tü50 tü51 tü52 tü53 tü54 tü55 tü56

valaszto

Telkibánya Község Önkormányzata 2018-ban a VP6-7.2.1-7.4.1.2-16 külterületi helyi közutak fejlesztésére irányuló pályázatot nyert.

Telkibánya Község Önkormányzata a Vidékfejlesztési Program VP6-7.2.1-7.4.1.2-16 – „A vidéki térségek kisméretű infrastruktúrájának és alapvető szolgáltatásainak fejlesztésére, külterületi helyi közutak fejlesztésére, önkormányzati utak kezeléséhez, állapotjavításához, karbantartásához szükséges erő- és munkagépek beszerzése” tárgyú felhívására sikeres támogatási kérelmet nyújtott be.
2018-ban Telkibánya külterület 019, 021 és a 021 hrsz. utak megépítésre kerültek. Az utak teljes hossza 3244 méter. 2019-ben a technikai eszközök beszerzése és a projekt pénzügyi zárása történik meg. 1 db MTZ traktor és 1 db ágaprító eszköz.
http://telkibanya.hu/palyazatok/
http://telkibanya.hu/mezogazdasagi-utak-felujitasa-gepbesz…/

1

2   3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25

valaszto

Fellobbant az első gyertya – Adventi Gyertyagyújtás Telkibányán!

2018-ban is elérkezett az advent ideje. A falu közös adventi koszorúján december 2-án meggyújtottuk az első gyertyát.

Az ünnepség bevezetőjeként a Molnár-gyerekek rézfúvós hangszereiken adventköszöntő térzenét játszottak, majd Kassai Zoltán polgármester köszöntötte az egybegyűlteket. Köszöntőjében kihangsúlyozta, hogy az elmúlt évek hagyományához híven, ebben az évben is szeretnénk az adventi alkalmakat ünnepélyes keretek között, a falu közösségével együtt megtartani, így készülve a Karácsonyra. A polgármester köszöntője után Molnár Miklós adventista lelkész hirdetett igét és mondott prédikációt. Krakkai Valéria tolmácsolta nekünk Maria Valtorta látomásai nyomán íródott könyvből a karácsonyt megelőző eseményeket. Ezt követően a hollóházai gyerekek Csipet-csapata énekelt adventi énekeket. Azt est zárásaként a szervezők süteménnyel, teával, forralt borral kínálták a közönséget, a műsorban résztvevő és az ünnepségre kilátogató gyerekeknek pedig egy kis ajándékkal kedveskedtek.

A következő adventi alkalmakra is szeretettel várunk mindenkit.

Tegyük meghitté az adventi vasárnapokat és így készüljünk a szeretet ünnepére!.

adv7

adv1 adv2 adv3 adv4 adv5 adv6 adv8 adv9 adv10

adv11

valaszto

Figyelem! 
2018. december 02. (vasárnap) 08,00 – tól december 03. 20,00 között a Kossuth út dupla hídján

felújítási – karbantartási munkálatokat hajtanak végre.

A felújítási munkák technológiájából adódóan,
a felújítás – karbantartás ideje alatt 
a hidat nem tudják igénybe venni!

A munkálatok idejére a Telkibánya Község Önkormányzata a lakók (közlekedők) türelmét és megértését kéri. A felújítási – karbantartási munkákat azért végzik a szakemberek, hogy a lakók (közlekedők) hosszú távon is biztonsággal használhassák ezt a hidat!

híd

valaszto

Meghívó Mikulás Ünnepségre!
Kedves telkibányai Gyerekek, Szülők, Nagyszülők!
2018. december 06-án (csütörtök) 18,00-tól
csomagosztással egybekötött Mikulás – ünnepségre várjuk a gyerekeket a Közösségi Házba.

Mik1

Mik2

valaszto

Hagyományainkhoz híven 2018-ban is minden egyes Adventi alkalmat szeretnénk, közösen megünnepelni

melyhez hívjuk és várjuk faluközösségünk minden lakóját.

Adventi gyertyagyújtási alkalmak a megszokott helyen az önkormányzat oldalában a TDM iroda előtt!

Minden egyes alkalomkor szeretetvendégséggel várjuk önöket! (Forró tea, sütemények).

advent soroló

valaszto

Észak Magyarország 2018. november 23.-i számából
„Virágos települések a legszebbek között”

Borod Online megtekinthető itt...

emt

valaszto

2018. november 25-én, (vasárnap) 08,15 órától 
Telkibánya védőszentjének Alexandriai Szent Katalin ünnepén, ünnepi szentmisére hívunk mindenkit a kis kápolnába.

katalin

Aranygombos Többcélú Közhasznú Egyesület – Telkibányai Férfi Dalárda
2018. november 17 – 18.-án Egerben megrendezésre került Aranypáva Népzenei Minősítője Rendszerében KIVÁLÓ fokozatot ért el.

fd

Belügyminiszteri különdíj Telkibányának

Magyarország országos környezetszépítő verseny 25. jubileumi díjátadó gálája 2018. november 16-án Nagykőrösön került megrendezésre. A nevezések számát tekintve az idei rekordév a verseny történetében, ugyanis ez évben összesen 324 település (önkormányzat) vett részt a megmérettetésben.

2018-ban Telkibánya „Belügyminiszteri különdíjban” részesült. Pintér Sándor belügyminiszter különdíját Pogácsás Tibor önkormányzati államtitkár adta át Kassai Zoltán Telkibánya polgármesterének.

Nagyon boldog vagyok, hogy harmadik éve eredményesen szerepel a település, méltónak találtatott Telkibánya, hogy harmadszor is elismerésben, díjazásban részesítették. Telkibánya 2016-ban fődíjban, 2017-ben az év települése, 2018-ban „Belügyminiszteri különdíjban” részesült!

Köszönettel tartozom a Képviselő-testületnek, Telkibányai Közös Önkormányzati Hivatal jegyzőjének és dolgozóinak, önkormányzat dolgozóinak, közfoglalkoztatott állománynak, helyi civil szervezeteknek és a lakosságnak, helyi vállalkozóknak hogy az ápolt települési környezet fenntartásához, fejlesztéséhez hozzájárultak. Ez a telkibányaiak közös sikere, a példás összefogás győzelme. Köszönöm mindenkinek, aki tett azért, hogy ez a település olyan gyönyörű legyen és ilyen kiváló szakmai értékelést kaphatott idén is. „A verseny immár jóval több egyszerű virágosításnál. A kezdeményezés felhívja a figyelmet az egészséges környezet és a környezettudatosság fontosságára. Hozzájárul a természeti és épített örökségünk megőrzéséhez, gyarapításához és egy vonzó településkép kialakításához. Ezért a célért kell tovább dolgoznunk közösen, hogy még zöldebb, még virágosabb, fejlődő, élhető, biztonságos, valamint fenntartható település legyen Telkibánya.”

A díjátadó gálára Telkibánya és a közös önkormányzathoz tartozó Pányok is meghívást kapott, mint díjazott. Telkibányát Kassai Zoltán polgármester, Pányok községet Dr. Sivák József polgármester, a Telkibányai Közös Önkormányzati Hivatal-t Baranyai Tiborné jegyző képviselte. Pányok községet a Magyar Díszkertészek Szövetsége díjazta. Gratulálunk Pányok községnek az elért szép eredményhez.
Kassai Zoltán polgármester

bk1

bk2 bk3

bk4 bk5 bk6 bk7

Közvilágítási hibacím bejelentése!

Ezúttal szeretnénk tájékoztatni, hogy a közvilágítási hibabejelentés lehetősége megújult formában, de a funkcionalitását megtartva, beillesztésre került a ELMŰ-ÉMÁSZ Társaságcsoport EnergiApp alkalmazásába. Regisztráció létrehozása nélkül is megteheti bejelentését, az Ügyfélszolgálat – Központi elérhetőségek alatt.

Android és iOS rendszerű okos-telefonokra az EnergiApp letölthető a linkről: http://smarturl.it/energiapp

  vagy telefonján a Play Áruházból.

EnergiApp kényelmi szolgáltatásai:
(mérőállás bejelentése, korábbi mérőállások megtekintése, fogyasztáskalkuláció számlák megtekintése, egyenleglekérdezés (nyitott, befizetésre váró tételek), internetes bankkártyás fizetés, regisztrációs adatok módosítása (jelszó-változtatás, e-mail címmódosítás, telefonszámcsere, illetve új fogyasztási helyek hozzáadása) ELMŰ-ÉMÁSZ

elmű

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) a Virágos Magyarország 25. jubileum alkalmából minden pályázó településnek facsemetét, egy oszlopos gyertyánt ajándékozott. Az őshonos parkfa karakteres formájú, az ország valamennyi településén telepíthető, a hazai kertkultúrában a XIX. századtól van jelen. Telkibányán a Katalin kápolna parkjában került beültetésre.

tü1

tü2 tü3 tü4

KÖZMEGHALLGATÁS
Telkibánya Község Önkormányzat Képviselő-testülete
2018. november 14-én (szerda) 10,00 – 12,00 között közmeghallgatást tart az Önkormányzati Hivatal Nagytermében.

kö

 2018.11.09 – 11. között Országos Rally Bajnokság utolsó futama

Izgalmas és látványos versennyel novemberben érkezik a Nyíregyháza Rally melynek tervezett útvonala érinti Telkibányát és környékét is! 2018.11.10-én 07,00 -19,00 Újhuta – Telkibánya gyorsasági szakasz 2018.11.11-én 09.30 – 17,00 Telkibánya – Senyő-völgy gyorsasági szakasz

nr

nr1

I. Nyíregyháza Rally – Zemplénben – Telkibánya szakasz részletek

tr1 tr2 tr3 tr4 tr5 tr6 tr7 tr8 tr9 tr10 tr11 tr12 tr13 tr14

Észak Magyarország 2018. október 22.-i szám TURISZTIKA magazinjából:
„Egykor aranybányáiról volt híres”

ema

Novemberben újraindul az „Otthon melege program 2018” – Hűtő, Fagyasztó, Mosógép!
Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM): megtekinthető itt…

 

Értesítjük a tisztelt lakosságot, hogy 2018. október 29-én (hétfő) 06,00-tól

Telkibánya Község Önkormányzata közigazgatási területén a BMH lomtalanítást végez.

lom

2018. október 20-án (szombat) Panorama Trail verseny kerül megrendezésre.

Telkibányán is áthalad!

Panoráma Trail – egy terep maraton, ami összeköt három csodás várat a meseszép zempléni erdőkben. A Panoráma Trail három meghatározó állomása, a Boldogkő Vár, a Regéci Vár és a Füzéri Vár. De mivel a zempléni erdőkben vezet végig az út így az egyik váltópont kijelölésénél Telkibányára eset a választás. Így a telkibányai lakosok a településen is betekintést nyerhetnek a futóversenyből!

érem2018

2018. október 20-án szombaton került megrendezésre a Panorama Trail verseny melynek egyik állomás / váltópontja Telkibánya volt! 
Gratulálunk minden szervezőnek, versenyzőnek, segítőnek, résztvevőnek. Köszönjük!

pt6 pt5 pt4 pt3 pt2 pt1

2. Certa MARB futam – Bózsva-Telkibánya – Északi régió 5. futama 

A Kelet Autósport 2018. október 07-én rendezi meg a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség jóváhagyásával a MARB Bózsva – Telkibánya futamát.
Tervezet útvonal: Bózsva – Telkibánya
2018. 10.07-én (vasárnap) 07,00 – 18,00 között útszakaszzárás.
Díjátadás: Telkibánya – Aranybánya Hotel és Üdülőpark
2__Certa_MARB_futam_-_Bozsva-Telkibanya_1

 

 

 Telkibánya község Önkormányzatának kezdeményezésére, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. BAZ. megyei Igazgatósága és a Szikszói üzemmérnökség 1 éves előkészítő munkájának köszönhetően 2018. október első hetében a Telkibánya- Malom tanya közötti útszakaszon lévő veszélyes fák kivágásra kerültek.

A 15 db fát a Szikszói üzemmérnökséggel szerződött szakemberek vágták ki, akik a fatörzseket beszállították az üzemmérnökség telephelyére. A gallyakat az önkormányzat kapta meg aprítéknak.

vf6 vf5

vf1 vf2 vf3 vf4

 

Közösen a ,,Szállító vitla,, megújításáért a Telkibányai Helytörténeti Kiállítás udvarán! 
A telkibányai lokálpatrióták összefogásával sikerült felújítani a középkori szállító vitlát ábrázoló bányász jelenetet. Örömében még a bányarém is felmerészkedett a bányából, hogy megtekintse a felszínen folyó munkálatokat! Azonban ahhoz, hogy a bemutató bánya újra látogatható legyen, további feladtok várnak még ránk.

A bánya -ácsolatainak cseréje után-, előreláthatóan 2019. tavaszán lesz újra látogatható.

vi1 vi2 vi3

 

 

Észak Magyarország 2018. szeptember 14.-i számából
“Virágoskertek versenyben” Virágos Telkibánya 2018

emvk

 

Telkibányai Bányásznapi Ünnepség – 2018. szeptember 9.

Telkibányai Bányásznapi Ünnepség a református templomban kezdődött ünnepi istentisztelettel, ezután megkoszorúztuk a bányakapitányok síremlékeit, és lelepleztük a „Koncz Káplár emléktárót”, mely Koncz Káplárnak, a helyi nemesércbányászat egyik jeles személyiségének állít emléket.

bn2

 

bn20 bn19 bn18 bn17 bn16 bn15 bn14 bn13 bn12 bn11 bn10 bn9 bn8 bn7 bn6 bn5 bn3 bn1

 

Észak Magyarország 2018. szeptember 14.-i számából
“Egy nagy csille arany a főutcán”

emba

 

 

 

2018. szeptember 08-án 13,00 – 24,00 között a Telkibányai Református Egyházközösség és a Telkibánya Község Önkormányzata közös

Telkibányai Ifjúsági Napot szervezet .
A rendezvényt Szalay László ref. lelkész és Kassai Zoltán polgármester nyitotta meg. A rendezvényen nagyon sok tartalmas, minőségi programból lehetett válogatni, ki-ki igényei alapján: – koncertek, – bábelőadás, – Mátyás király emlékév kiállítás, – sakk szimultán Gledura Benjámin nemzetközi nagymesterrel, – középkori harci bemutató, – könyvbemutatók, – Virágos Telkibánya 2018 díjátadó ünnepség. Kísérő rendezvények zajlottak a Közösségi Házban ahol a Zempléni Rajztanárok Alkotó Körének festészeti kiállítását nyitottuk meg. (Az érdeklődök számára a kiállítás szeptember hónapban látogatható a Közösségi Házban.) A könyvtár mozi részlegben Mátyás király film premier előadása zajlott (Halász Lajos operatőr rendezővel). Továbbá: „díjmentes” – ugrálóvár csúszdával, – kisvasút, – élő óriás csocsó, – fazekas korongozás, – íjászkofás, – középkori harci fegyverek kipróbálása, – sakk kiállítás. Vattacukor, játék és édesség árusítás.
Az est további részében Dj Deka & Miss Christine szórakoztatta a közönséget, melyet Dj Révész utcabállal folytatott. Az alkalom annyira jól sikerült, hogy ………. alig tudtuk abbahagyni.

Köszönet a szervezőknek és a kivitelezést segítőknek.

in1 in2

in3 in4 in5 in6 in7 in8 in9 in10 in11 in12 in13 in14 in15 in16 in17 in18 in19 in21 in22 in23 in24 in25 in26 in27 in28 in29 in30 in31 in32 in33 in34 in35 in36 in37 in38 in39 in40 in41 in42 in43 in44 in45 in46 in47 in48 in49 in50 in51 in52 in53 in54 in55 in56 in57 in58 in59 in60 in61 in62 in63 in64 in65 in66 in67 in68 in69 in70 in71 in72 in73 in74 in75 in76 in77 in78 in79 in80 in81 in82 in83

 

Észak Magyarország 2018. szeptember 20.-i számából

“2018. szeptember 08-án 13,00 – 24,00 között a Telkibányai Református Egyházközösség és a Telkibánya Község Önkormányzata közös Telkibányai Ifjúsági Napot szervezet.”

lm

 

2018. szeptember 08-án a Zempléni Rajztanárok Alkotó Körének munkáiból nyílt kiállítás a Telkibányai Közösségi Házban.

A megnyitón Kassai Zoltán polgármester köszöntötte a megjelenteket, majd Szalay László Pál ref. lelkésszel a Telkibányai Ifjúsági Nap keretén belül megnyitották a tárlatot. Az alkotók július hónapban Telkibánya szépségeivel és kincseivel ismerkedhettek és megörökítették a látottakat, a megélt élményeket. Köszönet az alkotóknak és a kiállítás megszervezéséért Frimmerné Ihnát Mariann szervezőnek, aki maga is képzőművész, rajztanár az az alkotókör alapítója.
A kiállítást szeptember hónapban tekinthetik meg az érdeklődők a Közösségi Ház nagytermében. A kiállítási anyagból néhányat itt megosztunk.

fe1 fe2 fe3 fe4 fe5 fe6 fe7 fe8 fe9 fe10 fe11 fe12 fe13 fe14

Festészeti kiállítás a Telkibányai Közösségi Házban

2018. szeptember 08-án a Zempléni Rajztanárok Alkotó Körének munkáiból nyílt kiállítás melyet szeptember hónapban tekinthetik meg az érdeklődők a Telkibányai Közösségi Házban.

fk

 

Lakossági tájékoztatás téli rezsicsökkentés igényléséhez!

Megjelent a Kormány 1364/2018. (VII. 27.) Korm. határozata a téli rezsicsökkentés végrehajtását követően szükségessé váló további intézkedésekről, mely alapján háztartásonként egy darab, igénybejelentés nyújtható be az érintett helyi önkormányzatnál. Az önkormányzatnak legkésőbb 2018. október 15. napjáig kell pályázatot benyújtani, amely határidő elmulasztása jogvesztő.

Igénylőlap személyesen a Telkibányai Közös Önkormányzati Hivatalban (Telkibánya, Nagy út 2.) és a helyi boltokban elérhető.
A jogosultak a kitöltött, aláírt igénylőlapot 2018. szeptember 30-ig nyújthatják be a Telkibányai Közös Önkormányzati Hivatalba ügyfélfogadási időben (Telkibánya, Nagy út 2.).

re

Tisztelt gazdálkodok, vadászok!

2018. augusztus 31.
A napokban a tó feletti mezőgazdasági út (szilváshoz, kiskertekhez) karbantartását hajtottuk végre. 
Kérjük, vigyázzanak rá, hogy sokáig használható legyen!

fu1 fu2

 

Meghívó
Telkibányai Hagyományőrző
Bányásznapi Ünnepség
2018. szeptember 09.

ba

 

rp

 

 

 

 

 

deka

 

Virágos Telkibánya 2018
Telkibánya önkormányzata évről – évre folyamatosan arra törekszik, hogy a község köztereit minél szebben, igényesebben díszítse, olyan környezetet teremtsen, melyben az itt élők felüdülnek, jól érzik magukat, illetve vonzó az ide költözni vágyók és a nagy számban ide látogató turisták számára is. Nem elég csak az önkormányzatnak és a vendéglátóhelyek igyekezete, ehhez faluszintű akarat is kell. Ennek ösztönzésére kerül idén is megrendezésre a Virágos Telkibánya 2018 elnevezésű verseny. Mindenki versenyben van, aki a településen életvitel szerűen él. Független döntőbizottság (vendéglátóhelyek vezető vagy általa delegált személy, egyházvezető, intézményvezető) járja végig a települést 2018. augusztus 29-én 14,00 – 17,00 között. Az eredmény hirdetése: 2018. szeptember 08-án 17,00-tól a Telkibányai Ifjúsági Nap keretében kerül sor. 10 díjat osztunk ki mely kitüntető oklevél és tárgyjutalom kerül kiosztásra.

vt

Telkibánya Község Önkormányzata ez évben is meghirdette a Virágos Telkibánya 2018 virágosítási és környezetszépítési versenyt.

2018. szeptember 08-án a “Telkibányai Ifjúsági Nap” keretében került sora a díjátadó ünnepségre. 
A verseny célja, hogy az önkormányzat ösztönözze a település lakosságánál a szép, gondozott és virágos környezet kialakítása érdekében végzett tevékenységét, a település idegenforgalmi vonzerejének növelését, a települési virágfelületek gazdagítását, a környezet gondozottságának, ápoltságának harmonikus, településképbe illő, természeti adottságokhoz alkalmazkodó kialakítását. Az önkormányzat a versennyel kíván nyilvánosságot és elismerést adni azon telkibányai lakosoknak, akik közérdekű munkával szebbé, virágosabbá teszik közvetlen környezetüket.
Minden egyes telkibányai lakosnak köszönjük, hogy lakóingatlanát és környezetét példásan rendben tartja.  – Kassai Zoltán polgármester

vt1

vt2 vt3 vt4 vt5 vt6 vt7 vt8 vt9 vt10 vt11 vt12 vt13 vt14 vt15 vt16 vt17 vt18 vt19 vt20 vt21 vt22 vt23 vt24 vt25 vt26 vt27 vt28 vt29

Beiskoláztatási támogatás – 2018

bt

Diákmunkások augusztusban Telkibányán 
Munkarutin és zsebpénz. Egyre több diák vállal nyári munkát. Telkibánya Község Önkormányzatánál augusztus hónapban 5 főt és a program új elemeit kihasználva helyi vendéglátóhelyek is foglalkoztatnak diákokat a nyári hónapokban. Nagyon köszönjük a diákoknak a hasznos és lelkiismeretes munkájukat.

dm9

dm2 dm3 dm4 dm5 dm6 dm7 dm8 dm1

MEGHÍVÓ!
2018. augusztus 04-én (szombat) 16,30-tól Hangverseny a Telkibányai Református Templomban.

Minden érdeklődött szeretettel várunk!

ad

MEGHÍVÓ!
Telkibánya Község Önkormányzata tisztelettel és szeretettel meghívja Önt és kedves Családját 2018. augusztus 05-én (vasárnap) 18,00-tól az I. sz. Ifjúsági Tábor színpadán bemutatásra kerülő „Kultúra határok nélkül” kulturális szórakoztató estre.
(Rossz idő esetén a Közösségi Házban!)

hn

4. Nemzeti IDEntitás Tábor, 2018. aug. 5.
Telkibánya

hn1

EFOP 5.2.2-17-2017-00028-as számú „Kultúra határok nélkül” 

A Nonprofit Hagyomány Alapítvány az EFOP-5.2.2-17-es Tranznacionális együttműködések pályázati felhívás keretében nyertes pályázatot készített „ Kultúra határok nélkül” címmel. Az alapítvány meghívta (felkérte) a Telkibánya Község Önkormányzatát, hogy csatlakozzon a pályázatban együttműködő partnerekhez.
A projekt a résztvevő települések számára több előnyös lehetőséget kínál, a részvétel költségeit pedig a pályázat finanszírozza. A pályázat megvalósításának lényege, hogy négy külföldi partnerszervezet bevonásával határon átnyúló együttműködések alakuljanak ki, amelyek a résztvevők számára előnyöket nyújtanak. A pályázat 3 évre szól: 2018. január 01 – 2020. december 31. A megvalósítás időszakában évente 6 + 4 (műhelymunka, tanulmányút) találkozóra kerül sor mindig más-más helyszínen melyre Telkibánya is meg van hívva. Telkibányáról ezekre az alkalmakra Onda Gergő és párja ,Bereczky Béla és párja jutott el. Lehet jelentkezni a további programokra!
2018. augusztus 05-06-án Telkibánya adott otthont a projektnek. Az utazás, szállás és étkezés költségeit a pályázat költségvetése biztosította.
A telkibányai Ifjúsági Táborban 2018. augusztus 5-én a ,,Kultúra határok nélkül,, című program keretében egy igazán magas színvonalú produkciókat bemutató estén vehettünk részt. A javarészt hagyomány őrző, de más művészeti területeken is jeleskedő gyerekek a jövő művészei lehetnek. A velük egy színpadon fellépő felnőtt művészek, pedig őrzik a magyar népi kultúrát, zenei hagyományokat. A fellépők nagy-része a határon túli magyar területekről érkezett és azt mutatták be, hogy a kultúránkban nincsenek határok. Azt est folyamán minden jelenlévő jól szórakozott és még az időjárás is kegyes volt hozzánk.

hn2 hn3 hn4 hn5 hn6 hn7 hn8 hn9 hn10 hn11 hn12 hn13 hn14 hn15 hn16 hn17 hn18 hn19 hn20 hn21 hn22 hn23 hn24

Indul a Magyar falvak program – (Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat 2018. július 26.)

Növekedni fog a jövőben a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) összege az ötezer lakosúnál kisebb településeken, a kormány ott a használt ingatlanok esetében is jelentős növelést tervez – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter kedden, a Magyar falvak program indulásáról szólva.

Gulyás Gergely hangsúlyozta: a kabinet célja, hogy a falusi létforma népszerűvé váljon, és ne járjon az életszínvonal csökkenésével az, ha valaki vidékre költözik.

Az épülő házaknál kedvezmény jár majd a tájegységbe illeszkedő építkezések után – sorolta a várható változásokat, hozzátéve: még ebben a parlamenti ciklusban program indul a kultúra fejlesztésére, játszóterek, sportpályák kialakítására. A kabinet meg kívánja teremteni ezen kisközösségek fejlesztésének lehetőségeit – hangsúlyozta, és szólt arról is, hogy alapot hoznak létre a mellékúthálózat fejlesztésére is.

Külön programokat terveznek azon kistelepülések számára, amelyekben az országos átlagot meghaladta a népességcsökkenés – tette hozzá.

Leszögezte, “ha minden jól alakul”, a költségvetési tartalék jelentős része a Magyar falvak programra fordítható jövőre. A programért a Miniszterelnökségen kormánybiztosként dolgozó Gyopáros Alpár felel, az első pályázatokat várhatóan jövő év elején írják ki. Forrás: http://www.kormany.hu

 

Digitális Jólét Program (DJP) pályázat nyertes Telkibánya

Három hordozható számítógéppel, két okos telefonna, két táblagéppel, egy projektorral, egy multifunkcionális nyomtatóval és wi-fi eszközökkel is gazdagodott Telkibánya Község a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által kiírt, digitális jólétet célzó pályázatnak köszönhetően. A nyert pályázati elemek a napokban a település Közösségi Ház könyvtárában kapott elhelyezést. Az országos pályázat lényege, hogy fejlesztések és képzések segítségével jelentősen csökkentse a digitális írástudatlanságot. Főként az idősek felzárkóztatását célzó a Digitális Jólét Program (DJP), ehhez szakértő segítséget nyújtó mentorokat képeznek. Az ő feladatuk az lesz, hogy a programpontok működtetése mellett segítsék az oda betérőket az internet használatának megismerésében, használatában. A mentor igyekszik megtanítani arra, hogy miképp kell használni az internetet, s hogyan tudják a világháló előnyeit a saját életükben kihasználni. Nem kell bonyolult dolgokra gondolni. Ha valaki szeretne meg találni egy receptet az interneten vagy beszélgetni szeretne a távolba szakadt ismerősével, családtagjával, akkor megmutatja, hogyan lehet gyorsan és egyszerűen megvalósítani mindezt. Telkibányán: Czikó Józsefné (Judit) nagy szeretettel vár mindenkit, nyitvatartási időben a könyvtárban.

dj1

Észak Magyarország 2018.július 24.-i számából

Telkibánya ezer színe 
„Festenek, rajzolnak, kikapcsolódásképpen pedig ásványt gyűjtenek és bográcsoznak a képzőművészek.”
https://www.eszak.hu/…/20…/07/23/telkibanya-ezer-szine.eszak

fest

fe15

Észak Magyarország 2018.július 16.-i mellékletéből
„ Fafaragó valóságshow a Telkibányai Ezüstfenyő Hotelben. „
Nem mindennapi élménnyel gazdagodhatott, aki az elmúlt hetekben Telkibányán megfordult.

ezh

Észak Magyarország 2018.július 16.-i mellékletéből:
“Bemutatjuk azokat a településeket, ahol fontos a virágos és vonzó környezet, és ezért a címért harcba is szállnak. A Magyar Turisztikai Ügynökség és a Virágos Magyarország Környezetszépítő Verseny Szervező Bizottsága immár 25. alkalommal indította útjára hazánk egyik legnépszerűbb mozgalmát, ahová számos megyei város és község kandidált.”

uj

Lakossági tájékoztató a KEHOP-3.2.1. projekt keretében megvalósuló fejlesztésekről.
Hogyan érinti mindez a lakosságot?
Olvasható a mellékelt anyagban……..

t1 t2

Diákmunkások munkában Telkibányán

Már javában tart a nyári szünet, így egyre több diák vállal nyári munkát. Telkibánya Község Önkormányzatánál július hónapban 3 fő vállalt munkát.

Nagyon köszönjük hasznos és lelkiismeretes munkájukat.

dm4 dm5 dm3 dm2 dm1

Van egy a Zemplénben, aminek ötszáz km-en belül nem találod párját

A bányarém nem csak a mesékben létezik

Amikor meghallottam, hogy olyanunk van, amiből ötszáz km-en belül nincs másik, úgy gondoltam kamu. Nem létezhet, hogy pont itt, pont nekünk, én meg nem is tudok róla.   

És még mennyien nem tudnak róla …

ba

Nem árulok zsákbamacskát, képzeljétek, nincs még egy látogatható aranybánya közel, s távol a vidéken, Telkibányán viszont több is felfedezhető egy kis séta után. 
A Kánya hegyre menet aranyszemcséken lépkedve juthatunk el a bányajáratokig, ahol a bánya virágkorában Mátyás király aranyát nyerték ki a vájárok. Ne számítsatok szemet kápráztató, csillogó látványra, de azt tudnotok kell, hogy még mindig van arany a bányában. Igaz már nem lenne gazdaságos a felszínre hozatala, mégis ennek tudatában induljatok felfedezni.

Megtekinthető itt:  https://abatur.blog.hu/2018/07/15/van_egy_hely_a_zemplenben_aminek_otszaz_km-en_belul_nem_talalod_parjat

Telkibánya – Abaújvár külterületi út karbantartása 2018. július 02.

A jó időnek köszönhetően június végén és július elején folyamatosan zajlott a Telkibányát – Abaújvárral összekötő önkormányzati külterületi út, Telkibánya önkormányzatára eső útszakaszának karbantartása. Telkibánya Község Önkormányzatának, képviselő-testületének határozata alapján – lehetőségeihez képest- bevételei, saját pénzügyi forrásai terhére külső vállalkozóval kikátyúztatta az utat. A közfoglalkoztatottak segítségével az útszéli zöld-növényzetet levágták és az út menti árok tisztítását elvégezték.

ku1 ku2 ku3 ku4 ku5 ku6 ku7 ku8

Véradás Telkibányán!
2018. július 19. (csütörtök) 13,30 – 16,00
Telkibánya Közösségi Ház

va

Veszélyes fák kivágása Telkibánya közterületein! 2018. július 09.
Az utóbbi időben, a szélsőséges időjárási viszonyok miatt sok problémát okoznak Telkibányán az elöregedett, magasra nőtt veszélyes fák. A múlt héten, a Csokonai úton 5 db veszélyes fát vágattunk ki, alpin technológiával. Telkibánya közterületein a képviselő testület határozata alapján, az Önkormányzat vágatja ki a fákat, ha vagyoni értéket, életet, vagy egészséget veszélyeztető fáról kapnak értesítést, vagy szereznek tudomást. A magánterületeken mindenkinek saját magának kell gondoskodni a veszélyt jelentő fák kivágásáról. A külterületen lévő fa, fasor vagy facsoport kivágása nem az önkormányzat felelősségi körébe tartozik, de intézkedett az illetékesek felé! Közfoglalkoztatott favágók/zöldterület karbantartók segítségével sikerült karbantartani területet a kivágott faanyagot beszállítani az önkormányzat intézményeihez.

vf7

vf1 vf2 vf3 vf4 vf5 vf6 vf8 vf9 vf10 vf11 vf12 vf13 vf14 vf15

Köszönetük jeléül
A telkibányai főzőkonyha dolgozói, köszönetük jeléül, minden megrendelő részére ajándékként, ételest ajándékozott.

ét

Júliustól indult a nyári diákmunka program Telkibányán

2018

di

tt

2018. június 01- 11 között a Telkibánya Község Önkormányzata pályázati forrásból útfelújítást végzett a Kossuth úton.

A felújítási munkálatok okozta kellemetlenségekért a megértésüket köszönjük!

u21

u1 u2 u3 u4 u5 u6 u7 u8 u9 u10 u11 u12 u13 u14 u15 u16 u17 u18 u19 u20 u21 u22 u23 u24

A vadregényes Zemplén állatvilága képekben! 

za3 za4 za5 za6 za7 za8

Telkibánya
A mozgás mindenkié – Zenés alakformáló torna
Április hónap

mm1 mm2

Dr. Hörcsik Richárd Abaúj-Zemplén országgyűlési képviselő látogatása Telkibányán

Telkibánya község elmúlt időszakban elnyert pályázati támogatásai meghaladják a 460 millió Ft-ot, és folytatódik a 1,5 milliárd Ft-os „Aranybánya Témapark” előkészítése, melyre a kiemelt kormányzati projekttámogatás már megítélésre került.

Ezek aktuális helyzetéről, a napokon belül elkészülő partalszakaszról, illetve az előttünk álló feladatokról egyeztettünk ma Kassai Zoltán polgármester barátommal.

r1 r2 r3 r4

Áldott Húsvéti Ünnepeket!

hu

Észak Magyarország napilap
2018. március 23.

ujs

Lakóépületek energetikai pályázati lehetősége! 
A Széchenyi Programiroda 2018. március 29-én (csütörtök) 15,00-tól tájékoztató fórumot tart a lakosság számára, melyre ezúton tisztelettel meghívjuk! A pályázati lehetőségei iránt érdeklődők itt választ kaphatnak a kérdéseikre!

meg

2018.03.29-én a Széchényi Programiroda Tanácsadó és Szolgáltató Nonprofit Kft. Észak-Magyarországi Regionális Igazgatóság munkatársai Telkibányán – GINOP-8.4.1/A-17 Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitel bemutatásáról – tartott lakossági fórumot.

pá1 pá2 pá3 pá4 pá5 pá6 pá7 pá8 pá9 pá10 pá11 pá12 pá13

Telkibánya – Felújított Könyvtár átadó ünnepség 2018. március 15.
Telkibánya Község Önkormányzata folyamatosan igyekszik kihasználni a különböző pályázati lehetőségeket. Különösen fontos számunkra minden olyan fejlesztés, ami javítja az életminőséget, növeli a település megtartóerejét, ami segít a közösség megerősítésében. 1848-49-es Forradalom és Szabadságharc tiszteletére rendezett ünnepség mellett a Felújított Könyvtár átadó ünnepségre is sor került.

ká1

ká2 ká3 ká4 ká5 ká6 ká7 ká8 ká9 ká10 ká11 ká12 ká13 ká14 ká15

Ünnepi megemlékezés – Telkibánya

2018. március 15.

A 48-as forradalmat olyan fiatal politikusok készítették elő és vitték végig, akik mindenkinél hamarabb felismerték azt, hogy a Magyarországért való kiállásra nincs alkalmasabb időpont. Világos volt, hogy a magyar nép eltökélt az ügyében, és hosszú évtizedek hallgatása után kiáll az érdekeiért.

Ma is egy olyan Magyarországot kívánunk megteremteni, amely minden tekintetben szabad. A tavasz adjon erőt és lelkesedést, még több akaratot és fegyelmet, mint korábban! Legyen 1848 bátorsága követendő példa mindannyiunk számára!

Kassai Zoltán polgármester

m15_1 m15_2 m15_3

1848 – 49 Forradalom és Szabadságharc tiszteletére rendezett ünnepség
Fáklyás – Koszorúzás, megemlékezés

ff2

ff1 ff3 ff4 ff5 ff6 ff7 ff8 ff9 ff10 ff11 ff12

al al2

m1

Telkibánya vadlesen 2018. március 06.

te1 te2 te3 te4 te5

Kovács Zoltán (Telkibánya) Tábor madár távlatból – 1974

kz

Telkibánya, Gunyakút 2018. március 04.

A Gunyakúti vadászház Telkibányát Bózsva felé elhagyva,a műúttól pár száz méterre erdei úton közelíthető meg, Mellette forrás és kialakított pihenőhely található.
Az itt eredő forrásból indul útjára a Bózsva-patak.
A vadászház kulcsosházként várja az itt megszállni vágyókat.

A kulcsosház elérhetősége:
Telkibányai Erdészeti Igazgatóság
3896. Telkibánya, Szabadság u. 9.
Tel: (46) 388-501
(30) 586-8382

gk1

gk2 gk3 gk4

Telkibánya – A befagyott Ósva-patak    2018. március 01.

bo

Figyelem! 2018. március 01-től autóbusz menetrend változás! Kérem figyeljék az indulási és érkezési időpontokat!!!

me

NAV tájékoztató

nav

Kőedénygyár. Illés Zoltán küldte, köszönjük.

ke

Újra itt a kötelező eboltás ideje…

eb

Tájékoztató a zöld-hulladék gyűjtéséről!

bmh

Téli kép 2018. február 17.

pp

Telkibányai Télűző Mulatságok!
A farsang időszakának utolsó hétvégéjén, környékünkön nagyon sok farsangi délutánt rendeztek. Elmondhatjuk, hogy ennek ellenére is nagyon szép számban gyűltünk össze, a Művelődési Házban. 79 főt számoltak a nézőtéren, plusz a szereplők. Aki jól akarta érezni magát, hát az itt megtehette. Volt itt minden: móka, kacagás, terülj-terülj asztalkám. Az Abaújszina-i CSEMADOK kulturális csoportjai évről évre színvonalas műsorokkal kápráztatják el az érdeklődő telkibányai lakosságot. Legyen az szép korúak napja vagy falunap. Nagyon jó és felemelő érzés tud lenni, hogy a határ menti magyarság kulturális értékeiben él, fenntartja és ápolja azokat.
Kassai Zoltán
polgármester

mh1

mh2 mh3 mh4 mh5 mh6 mh7 mh8 mh9 mh10 mh11 mh12 mh13 mh14 mh15 mh16 mh17 mh18 mh19 mh20 mh21 mh22 mh23

Készülődünk! 2018. február 09.

fk1 fk2 fk3

Partfalszakasz rekonstrukció II.    /2018. február 07./

Telkibánya, Szabadság úti partfalszakasz „Vis maior” jellegű helyreállítását kezdték meg a napokban. / A Szabadság út mellet folyó Csenkő-patak partfalát a nagy mennyiségben lefolyó víz elmosta, ezzel veszélyessé téve az utat és a közmű-szolgáltatók vezetékrendszereit, eszközeit./

pr1 pr2 pr3 pr4 pr5 pr6 pr7 pr8 pr9

Az erős havazás miatt az ELMŰ- ÉMÁSZ hálózatán hiba történt!!!

Telkibánya és több környező település is hosszabb időre áram nélkül maradt. A katasztrófavédelemmel és az ELMŰ – ÉMÁSZ ügyeletének, szolgálatban lévő szakembereivel folyamatosan tartottuk a kapcsolatot a hiteles informálódás és a gyors javítás érdekébe. Szerencsére az időjárási viszonyok ellenére, ki tudták javítani a hibát.

Köszönet az ELMŰ- ÉMÁSZ és a Katasztrófavédelem szolgálatban lévő szakembereinek. 
Kassai Zoltán polgármester

Itt van a tél itt van újra! 2018. február 03.

A jó idők után erős havazással tért vissza a tél. Az önkormányzat munkatársai és a közfoglalkoztatottak megkezdték a közterek és a közintézmények előtti járdák takarítását, valamint a belső önkormányzati utak hó tolását. Továbbá segítséget nyújtunk azokon a helyeken, ahol egyéb okok folytán nem tudják elvégezni a járdák síkosság mentesítését, ugyanis a törvény értelmében mindenki köteles erről gondoskodni a háza előtti járdaszakaszon.

Kérem, figyeljünk oda magunkra és egymásra a hirtelen jött időjárás változás miatt !!!

Kassai Zoltán polgármester

tr

Hulla a hó, hull a hó, Mesebeli álom… 2018. február 03.

eh1

eh2 eh3 eh4 eh5 eh6 eh7 eh8 eh9 eh10 eh11 eh12 eh13

– Kistelepülések könyvtárainak szakmai eszközfejlesztése, korszerűsítése -

Telkibánya Község Önkormányzata a Közösségi Házban könyvtárnak kialakított helységeiben az NKA Közgyűjtemények Kollégiumának – Kistelepülések könyvtárainak szakmai eszközfejlesztése, korszerűsítése – nyertes pályázatának megvalósítását kezdte meg a napokban. A fejlesztéssel a szakmai előírásoknak megfelelően a felnőtt részleg mellett gyermek részleg is kialakításra került, mozi sarokkal. A felújítás során a padlóburkolat cseréje, a helységek festése, új bútorzat és technikai eszközök kerülnek beszerzésre. A tervezett átadás 2018. március 14.

Kassai Zoltán polgármester

kö1

kö2 kö3 kö4 kö5 kö6 kö7 kö8 kö9 kö10 kö11 kö12 kö13 kö14 kö15 kö16 kö17

fa

mé

Kedves Telkibányiak!
Megjelent a Köz-Hír legújabb száma! Hamarosan el lesz juttatva minden család postaládájába. Fogadják szeretettel és olvassák figyelmesen.

kh

Megszületett az eredmény: 2018. április 28-án Telkibánya ad otthont az Extreme Trail Akadályversenynek!

Alig léptünk át 2018-ba és már is beindult a munka Telkibányán. Az Extreme Trial Hungary SE. vezetése kereste meg az önkormányzatot, hogy 2018. április 28-án Extreme Trail Akadályversenyt szeretnének rendezni Telkibányán. Több helyszínről is kaptak ajánlatot, de ők Telkibányát szeretnék a verseny helyszínének! Ez egy országos szintű verseny, de nem kizárt, hogy a környező országokból is lesznek jelentkező versenyzők. Nem volt tétlenkedésre időnk. Gyors tanácskozás, átgondolt elhatározás a képviselő-testülettel, a település turisztikai szakembereivel, valamint a vendéglátó és a településen jelenlévő egyéb cégek, vállalkozások vezetőivel. 

Kassai Zoltán polgármester

et1 et2 et3

Elkészült az M30 autóút Tornyosnémeti – országhatár közötti szakasza!

Ez a fontos szakasz a Via Carpatia Hernád-völgyben fekvő részének kezdete, mely szorosabbra fűzheti majd a kapcsolatot a visegrádi nemzetekkel.

a

Folytatásként 2021-re elkészül az autóút Felsőzsolca és Hidasnémeti között is.

Magyarország egyik kiemelt célja a szomszédos országokkal való gazdasági kapcsolatok megtöbbszörözése. Ahol kell, hidakat emelünk a folyók felett, ahol kell, ott mai igényeknek megfelelő utat építünk a határmenti települések között, a nemzetközi korridorokon pedig arra törekszünk, hogy kiépüljenek a gyorsforgalmú utak is.

 

sze

A Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kara tematizált, külső helyszínen megvalósuló képzési program keretében tanulmányt készített

Telkibánya vidékfejlesztési lehetőségeiről.

Az egyetem csapata 2017. november 9-10. között tanulmányúton vett részt Telkibányán, melyet Kassai Zoltán polgármester és a településen lévő vállalkozások vezetői fogadtak. Az EFOP-3.6.3-VEKOP-16-2017-00007, „Tehetségből fiatal kutató” – „A kutatói életpályát támogató tevékenységek a felsőoktatásban” programok keretében végezte kutató munkáját. A csapat tagjai – Barna Fédra Kinga, Biró Ádám, Kovács Nóra, Petrányi Balázs, Szakály Márk, Szeifert Petra, Verebélyi Viktória és Veres Viktória – a Telkibányán folytatott adatgyűjtés alapján elkészítették a település vidékfejlesztési szempontú helyzetelemzését és javaslatokat fogalmaztak annak jövőbeli fejlesztésének lehetőségeivel kapcsolatosan.

de1 de2

Kari

hé1

hé2 hé3 hé4 hé5 hé6 hé7 hé8 hé9 hé10 hé11 hé12

fénykép_telepuleskepi_arculati_kezikonyv

 A kézikönyv a – települések természeti és épített környezete által meghatározott – településképi jellemzők bemutatásának és minőségi formálásának az eszköze. Feltárja és ismerteti a településen belül jól elkülönülő egyes településrészek arculati jellemzőit és értékeit, és ennek figyelembevételével szöveges és képi megjelenítés formájában javaslatot tesz a településhez illeszkedő építészeti elemek alkalmazására. A kézikönyv tartalmi elemeit külön kormányrendelet határozza meg. A TAK és a településképi rendelet jelenti az alapját a Helyi Építési és Településszerkezeti tervek jövőbeni módosításának, Telkibánya településre vonatkozó összehangolásának.

/ Telkibánya, 2017. december 20.       Kassai Zoltán polgármester /

Telkibánya arculati kézikönyv TAK-20181001_Oldal_01Telkibánya arculati kézikönyv TAK-20181001_Oldal_02 Telkibánya arculati kézikönyv TAK-20181001_Oldal_03 Telkibánya arculati kézikönyv TAK-20181001_Oldal_04 Telkibánya arculati kézikönyv TAK-20181001_Oldal_05 Telkibánya arculati kézikönyv TAK-20181001_Oldal_06 Telkibánya arculati kézikönyv TAK-20181001_Oldal_07 Telkibánya arculati kézikönyv TAK-20181001_Oldal_08 Telkibánya arculati kézikönyv TAK-20181001_Oldal_09 Telkibánya arculati kézikönyv TAK-20181001_Oldal_10 Telkibánya arculati kézikönyv TAK-20181001_Oldal_11 Telkibánya arculati kézikönyv TAK-20181001_Oldal_13 Telkibánya arculati kézikönyv TAK-20181001_Oldal_14 Telkibánya arculati kézikönyv TAK-20181001_Oldal_15 Telkibánya arculati kézikönyv TAK-20181001_Oldal_16 Telkibánya arculati kézikönyv TAK-20181001_Oldal_17 Telkibánya arculati kézikönyv TAK-20181001_Oldal_18 Telkibánya arculati kézikönyv TAK-20181001_Oldal_19 Telkibánya arculati kézikönyv TAK-20181001_Oldal_20 Telkibánya arculati kézikönyv TAK-20181001_Oldal_21 Telkibánya arculati kézikönyv TAK-20181001_Oldal_22 Telkibánya arculati kézikönyv TAK-20181001_Oldal_23 Telkibánya arculati kézikönyv TAK-20181001_Oldal_24 Telkibánya arculati kézikönyv TAK-20181001_Oldal_25 Telkibánya arculati kézikönyv TAK-20181001_Oldal_26 Telkibánya arculati kézikönyv TAK-20181001_Oldal_27 Telkibánya arculati kézikönyv TAK-20181001_Oldal_28 Telkibánya arculati kézikönyv TAK-20181001_Oldal_29 Telkibánya arculati kézikönyv TAK-20181001_Oldal_30 Telkibánya arculati kézikönyv TAK-20181001_Oldal_31 Telkibánya arculati kézikönyv TAK-20181001_Oldal_32 Telkibánya arculati kézikönyv TAK-20181001_Oldal_33 Telkibánya arculati kézikönyv TAK-20181001_Oldal_34 Telkibánya arculati kézikönyv TAK-20181001_Oldal_35 Telkibánya arculati kézikönyv TAK-20181001_Oldal_36 Telkibánya arculati kézikönyv TAK-20181001_Oldal_37 Telkibánya arculati kézikönyv TAK-20181001_Oldal_38 Telkibánya arculati kézikönyv TAK-20181001_Oldal_39 Telkibánya arculati kézikönyv TAK-20181001_Oldal_40 Telkibánya arculati kézikönyv TAK-20181001_Oldal_41 Telkibánya arculati kézikönyv TAK-20181001_Oldal_42 Telkibánya arculati kézikönyv TAK-20181001_Oldal_43 Telkibánya arculati kézikönyv TAK-20181001_Oldal_44 Telkibánya arculati kézikönyv TAK-20181001_Oldal_45 Telkibánya arculati kézikönyv TAK-20181001_Oldal_46 Telkibánya arculati kézikönyv TAK-20181001_Oldal_47

Advent harmadik vasárnapján is szép számmal gyűltünk össze Telkibányán, a gyertyagyújtásra.

A telkibányai férfi Dalárda karácsonyi énekekkel idézte meg az ünnep meghitt hangulatát, majd Szalay László tiszteletes úr mondta el advent harmadik vasárnapjával kapcsolatos gondolatait. Halmi Noémi előadásában A Három királyok látogatásáról hallhattunk. A műsor zárásaként újra a Dalárda éneklését hallhattuk. Ezt követően mindenki egy pohár forralt borral, vagy teával melegedhetett fel, sütemény különlegességet kóstolhatott, és egy mosollyal, vagy jó szóval, a mellette állóval tölthette el ezt a kis időt kellemes zeneszó kíséretében. .
A negyedik adventi gyertya meg gyújtásának ünnepsége 2017.december 24-én 17 órai kezdettel lesz a református vártemplomban, az ünnepi istentisztelet keretében.
Mindenkit szeretettel várunk!

ka3 ka1 ka2 ka5 ka4 ka6 ka8 ka9 ka10 ka11 ka12 ka13

rrr

Telkibánya község Önkormányzatának Képviselő – testülete ebben az évben is szaloncukorral kedveskedik a telkibányaiaknak,

melyet a napokban eljuttat mindenki részére.

sz1

sz2 sz3 sz4 sz5 sz6 sz7

Advent II. vasárnapja!
A hideg idő ellenére vasárnap délután ismét összegyűltünk, hogy meggyújtsuk az adventi koszorú második gyertyáját. A második gyertya a reményt szimbolizálja. Az Úr reményt ébresztett a zsidóságban, hogy eljön a Messiás aki közülük való lesz. 
A rövid műsorban,elsőként Kovács Botond mondta el Túrmezei Erzsébet Adventi ház című versét, majd Szabó László római katolikus plébános beszélt advent második vasárnapjáról. Mária Valtorta írásaiból hallgathattunk meg egy részlete, aminek a címe Jézus megtalálja a pásztorok között Eliast és Lévit. A történetet Bereczki Béla, Kovács Botond, Halmi Noémi és Budai Debóra tolmácsolta. A műsor végén a gönci KerSongs együttes adott elő keresztény és karácsonyi énekeket. Azt este zárásaként teával, forralt borral és süteménnyel vendégeltük meg a jelenlévőket.

ad1 ad2 ad3 ad4 ad5 ad6 ad7 ad8 ad9 ad10 ad11

bab

Miskolci Csodamalom Bábszínház – Jer, pajtás Betlehembe című bábelőadása sokakat invitált a Telkibányai Közösségi Házba. A telkibányai gyermekek szülőkkel, nagyszülőkkel nagy élvezettel követték a Betlehemes történetet. Az adventi időszakban a Csodamalom Bábszínház által bemutatott betlehemes játék színházi élményként varázsolta elénk a karácsony üzenetét és hangulatát.

bet1 bet2 bet3 bet4 bet5 bet6

Gyerekek és felnőttek izgatottan várták a Mikulást Telkibányán!

mk1

mk2 mk3 mk4 mk5 mk6 mk7 mk8 mk9 mk10 mk11 mk12 mk13 mk14 mk15 mk16 mk17 mk18 mk19 mk20 mk21 mk22 mk23 mk24 mk25 mk26 mk27 mk28 mk29 mk30 mk31 mk32 mk33 mk34 mk35 mk36 mk37 mk38 mk39 mk40 mk41 mk42

A Kisbíró elé kikerült ,,Az év települése ,, tábla!

öö

Hamisítatlan, hóeséses téli időben köszönthettük a telkibányaiakkal Advent első vasárnapját.
A hagyományokhoz híven a telkibányiak az idelátogatókkal együtt tesznek hitet a kereszténység legszebb ünnepe, a karácsony mellett. Mostantól négy héten keresztül a TDM előtti téren összegyűlünk, hogy várjuk Jézus születésének csodálatos ünnepét. Kassai Zoltán Telkibánya polgármesterének köszöntő szavai után Szalay László református lelkész úr osztotta meg gondolatait advent első vasárnapjáról. Ezt követően Budai Debóra és Halmi Noémi előadásában hallgathattuk meg Jézus születésének történetét, majd a hollóházai Csipet-csapat énekelt nekünk egy válogatást Pintér Béla dalaiból. A szervezők a műsor ideje alatt és után, meleg teával, forralt borral és süteménnyel kínálták a jelenlévőket. A következő alkalomra is szeretettel várunk mindenkit!

a1

a2 a3 a4 a5 a6 a7 a8 a9 a10 a11 a12 a13 a14 a15 a16 a17 a19 a20

Megalakult a foglalkoztatási paktum 

Új munkahelyek létrehozásának ösztönzése, az álláskeresés sikerességének javítása a célja a „Helyi foglalkoztatási együttműködés kialakítása Sátoraljaújhely központtal” című pályázati programnak. A projektben összesen 44 település érintett a sátoraljaújhelyi, az encsi illetve a gönci járásokban.

Megtekinthető, letölthető itt…

2017. december 3. Legyen hó! És lett! :-)

hó1 hó2 hó3 hó4

Figyelem!!! Jön a Mikulás!

mi

mp

Közeleg az Advent! Ebben az évben is megtartjuk a már hagyományos Adventi gyertyagyújtásokat, amelyekre szeretettel várunk mindenkit!

an

fel1

fel2 fel3 fel4 fel5 fel6 fel7 fel8

km

leader

AZ „ÉV TELEPÜLÉSE” DÍJAT 
KAPOTT TELKIBÁNYA 
A VIRÁGOS MAGYARORSZÁGÉRT VERSENYEN

2017. november 17-én pénteken Veszprémben a Hangvillában rendezték a Virágos Magyarország Környezetszépítő Verseny 2017-es díjátadóját, melyen az „Év Települése” Díjat kapott Telkibánya.

A versenyt 24 éve hirdetik meg. A települési lélekszám szerinti kategóriákban zajló versenyre mintegy 300 települési önkormányzat jelentkezik évente, közel hárommillió lakost mozgósítva. Júniustól augusztusig mintegy 100 területi zsűritag végezte a 312 település helyszíni bírálatát.
Dr. Guller Zoltán, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) fennhatósága alatt működő Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója megnyitójában arról beszélt, az országos verseny összehozza az embereket a településeken. Hét éve nem neveztek olyan sokan a versenyre, mint idén. A megméretésen mindenki nyer, mivel rendezett, virágos terek, parkok, épületek várják a településeken élőket és az oda látogatókat. A Virágos Magyarország versenyen való részvétel élénkíti a helyi turizmust is, hiszen a megszépülő tájak és települések vonzóbbá és ismertebbé válnak a turisták számára. A környezetszépítés a turizmus alapeleme is, ugyanis a rendezett és gondozott települések a hazai és külföldi turisták számára a vendégszeretet mutatják, azt, hogy visszavárják őket.
A Virágos Magyarország környezetszépítő verseny az Európai Virágos Városok és Falvak Versenyének (Entente Florale Europe) hazai képviselője, Magyarország egyik legnagyobb tömegeket megmozgató közösségi eseménye – mondta Borbás Mária, a verseny fővédnöke. Záróbeszédében hangsúlyozta a kezdeményezés jelentőségét, amely véleménye szerint, sokkal több mint egy verseny. Meggyőződése, hogy a helyi lakosság számára a program élhetőbb, fejlődő körülményeket, továbbá megszépült közösségi tereket biztosít.
Telkibánya 2016-ban a Virágos Magyarországért Környezetszépítő versenyben a 2000 fő alatti települések közül a fődíjat nyert el. Telkibánya az „Év Települése” díjban azonban még soha nem részesült. A legfontosabb, hogy a díj egyfajta visszaigazolása annak a közterületi és portákon belüli munkának, melyet a Telkibányaiak végeznek. Nagy figyelmet fordít Telkibánya arra, hogy a fenntartás színvonala emelkedjen. 
Veszprém 50 ezer lakos feletti, Balatonfüred 50 ezer alatti, Lajoskomárom kétezer fölötti, Szálka 2000 alatti, a budapesti kerületek közül pedig a XIX kapta idén a Virágos Magyarország fődíját valamint számos egyéb település is elismerő díjakkal lett gazdagabb! 
Településünkön Rozmaring díjban részesült a telkibányai Aranygombos Fogadó és a szomszédos település Pányok község Arany Rózsa-díjat vehetett át. Gratulálunk nekik az elért eredményhez!

vm1

vm0 vm2 vm3 vm4 vm5 vm6

Szarvasbika vadászat Telkibánya határában

Zempléni-hegység vadregényes tájaival, érintetlen természeti értékeivel Magyarország egyik gyöngyszeme. A hegység északi oldalán található Telkibánya község. Mikor beköszönt az ősz, szeptember elején az időjárás változása megindítja azokat a folyamatokat, melyek hatására elkezdődik szarvasok násza. Ennek egyik megnyilvánulása a bikák bőgése. Szarvasbika vadászat Telekibánya határában, Linzenbold Attila filmje, itt a Fishing and Hunting-on! PREMIER NOVEMBER 06-ÁN, 20.00-KOR!

hanting

A Reformáció 500. évfordulójának telkibányai rendezvényei,amelyekre szeretettel várnak minden érdeklődőt.

ref

ra

Büszkék lehetünk a megyében – idegenforgalmi szempontból -elfoglalt helyünkre!

bü

Idősek napja alkalmából,

Telkibánya Község Önkormányzatának Képviselő-testülete törődésünk jeleként, november hónapban minden állandó lakcímmel rendelkező és Telkibányán élő idős ember részére (60 éves kortól) saját főzőkonyhájáról térítésmentesen meleg ebédet biztosít. 

Kérjük a jó Istent, adjon még sok-sok lágy, simogató őszt! 
Telkibánya Község Önkormányzatának nevében e gondolatokkal Kívánunk Önöknek nagyon jó egészséget, hosszú, boldog életet. Kívánjuk, hogy érezzék minden nap környezetük figyelmét, családjuk szeretetét.

ön

Partfalszakasz, patakmeder rekonstrukció I.
Telkibánya Nagy út (Hrsz 722/1) Csenkő-patak felől határoló partfaloldal „Vis maior” jellegű helyreállítása valósult meg.

A patak partfalszakasz széle a nagy esőzések hatására leomlott veszélyeztetve így az utat és a közmű-szolgáltatók vezetékrendszereit, eszközeit. A helyreállítással a veszély elhárult, biztonságosabb partfalszakasz került megépítésre.

pa1

pa2 pa3 pa4 pa5 pa6 pa7 pa8 pa9 pa10 pa11 pa13

Az ATV Hazahúzó című műsorában Telkibánya!

2018.10.21.

hazahuzo1 hazahuzo2

Megtekinthető, leölthető itt…

Híd felújítás… (2017.10.15.)
A Kossuth út egyik legforgalmasabb hídja idejét múlta. A korlát elem és a padlózat egyes elemei elkorhadtak, tönkrementek.

A felújítás során az életveszélyesre korhadt pallókat kicserélték, megerősítették új pallókkal és új korlátelemet kapott.
Telkibányán több hídnál is hasonló rekonstrukciók vannak betervezve.

h1 h2 h3 h4 h5

A nyár folyamán megkezdődött a faluban lévő eligazító táblák cseréje, felújítása.

Most újabb táblák kerültek kihelyezésre. A táblák mellett új pihenőpadokkal is gazdagabbak lettünk..

ft1 ft2 ft3 ft4 ft5 ft6 ft7 ft8 ft9 ft10 ft11 ft12

Egy kis történelem: A Népszabadság 1968. október 22-ei lapszámában egy Telkibányáról írt cikket a következőképen fejezi be Szluka Emil:

A Menyhártok, a Rozgonyiak, a Kovácsok, a Mecseiek ez ősi magyar települése érezhetően fejlődésnek indul. Ilyen jó érzéssel távozik az ember, miután megitta a „hóttak adóját”, a híres telki szilvapálinkát, amely még egy kicsit ott tartóztat a község szélén, a takaros pálinkafőzőé üstjeinél. No, meg aztán a rossz út sem enged sietni. Ezen nemcsak a külföldi turisták kényes lábú autói miatt kellene segíteni, hanem azért is, mert erősen rongálja a Béke Tsz
2,5 millió forint értékű gépállományát. A sok rúgótörés évente negyvenezer forintba kerül, s időnek előtte tönkremennek a drága gépek. De hát majd csak kerül ennek az útnak a rendbehozására is valahonnan „arany”.

Így reménykedik a mai “bányi” nép is és egész Abaúj, hogy valahonnan kerül arany a mi ügyeinkre is.

2017. október 08.

Minden évszakban gyönyörű, látványos túra: Konczfalva romjai és a Mátyás- király kútja.

kk1 kk2 kk3 kk4 kk5 kk6 kk7 kk8 kk9 kk10 kk11 kk12 kk13 kk14 kk15 kk16

A miskolci Zrínyi Ilona Gimnázium az idén 25.alkalommal szervezte Telkibányára a gólyatáborát.

A kisfilm tanúsága szerint, a gyerekek nagyon jól érezték magukat nálunk. Jövőre is szeretettel várjuk Őket!

Megtekinthető, letölthető itt…

lom

KONVEKTOR-CSERE PÁLYÁZAT!
Észak-Magyarországon a pályázat benyújtásának kezdete: 2017. szeptember 28. 8 óra
Tájékoztatni szeretnénk mindenkit, hogy Magyarország Kormánya a korszerűtlen konvektorok cseréjére 1,5 milliárd forint forrást biztosít az Otthon Melege Program keretében.

Észak-Magyarországon 172,8 millió forint áll rendelkezésre.

Az igényelhető támogatás a bekerülési költség 80%-át fedezi, de legfeljebb 500 ezer forint lehet. A pályázatot elektronikus úton kell benyújtani, amihez ügyfélkapu regisztráció szükséges. A pályázati útmutató és mellékletei elérhetőek a https://konvektor2017.nfsi.hu/  portálon. Az ügyfélszolgálat telefonszámai: 70/945-4294; 70/945-4250; 70/945-6519; 30/891-8819.

Az ügyfélkapu regisztrációval még nem rendelkezők, kérem, keressék fel a járási hivatalok kormányablakait, okmányirodáit, ahol a regisztrációt néhány perc alatt elvégzik az ügyintézők!
ZFR-KONVEKTOR/2017 Otthon Melege Program
Üdvözöljük a földgázüzemű konvektorok cseréjére irányuló alprogram elektronikus pályázati rendszerében.
konvektor2017.nfsi.hu

Teljes anyag letölthető itt…..

2017. szeptember 13-án Telkibánya adott otthont a polgári védelmi képzésnek.

A képzésen részt vettek még Kéked és Pányok községek köteles polgári védelmi szervezeteinek a tagjai. Kassai Zoltán polgármester köszöntötte a települések polgármestereit, a közös önkormányzat jegyzőjét, a képzést szervező katasztrófavédelem hivatásos állományát, valamint az elméleti gyakorlatra kijelölt állományt és a vendégeket. Rövid összefoglalójában elmondta, hogy a polgári védelmi kötelezettség az Alaptörvénybe foglalt személyes kötelezettség, ami településenként szervezeti formát ölt. A településvezetők arról beszéltek, hogy a saját településeiken milyen katasztrófa helyzet alakulhat ki, amiknek a megelőzésére, kezelésére fel kell készülni. Az elméleti oktatás során a katasztrófavédelem hívatásos állományától megtanulhatták a polgári védelmi szervezet felépítését, helyét a katasztrófavédelmi rendszerben, továbbá a települések polgári védelmi egységeinek, illetve tagjainak feladatait, kötelezettségeit, jogait. Az úgynevezett köteles polgári védelmi szolgálat tagjai kiképzésre, gyakorlatra oszthatók be, feladatuk van a katasztrófahelyzetek megelőzésében, és be kell avatkozniuk a védekezés során. Elsődleges feladatuk a lakosság védelme katasztrófa helyzetekben.

kv1 kv2 kv3 kv4 kv5

Bányásznap Telkibányán
Bányászati és Kohászati Lapok
Bányászat – Kőolaj és Földgáz 150. évfolyam, 6. szám

bn2

Az újraéledést, megerősödést szolgálja Telkibányán

Telkibánya – 2017. szeptember 3-án, vasárnap rendezték meg a Bányásznapot Telkibányán.

bn ujsag

Teljes anyag: Borsod Online-on olvasható itt…..

2017 Bányászünnep Telkibányán!

Vissza a gyökerekhez!

Lakatra zárt tárók, levegőtlen aknák, földalatti járatok; ízlésesen és szakértelemmel bemutatott múzeumi tárgyak; díszítés gyanánt használt jelvények; arany és ezüst jelzős szerkezetek a vállalkozások nevében; egynéhány megöregedett, nyugállományú bányász. Ennyi maradt. Telkibánya jelenkori mérlege abból a több száz éves örökségből, amit a magáénak mondhat. Őrzi ma is az idő mindennemű viharaival dacoló Vártemplom az ősi testamentumot: „Régen város állt e helyen/ Zsigmond király idejében/ Két templomok, nagy töltések/ Aranybányák és sok ércek.” 1624 óta intik e sorok az itt megfordulókat, hogy patinás és kitüntetett szeglete volt ez a vidéknek. 
2017. szeptember 03-án vasárnap megrázta magát a kis abaúji község, hogy mély álmából felébredjen és friss szemmel, jót remélő lélekkel szalutáljon az ősök szellemisége előtt. A Bányásznap, amit a Telkibányai Református Egyházközség és a Telkibánya Községi Önkormányzat szervezett, behálózta a települést. A templomdombról legördülő harangszóra érkeztek is a népek. Az alkalmi öltözetet viselők mosolygós tekintettel fogadták a fekete bányászegyenruhában feszítő gyermekeket és felnőtteket. Az idők Ura pedig még kivárt, hogy Bánya felett az ég mely arcával köszöntse az ünneplő sereget. 
A Vártemplomban felcsendülő énekek után az egyik legrégibb bányászati feljegyzés szövege ejtette gondolkodóba a jelenlévőket. Jób könyvéből nem csak a szenvedés misztériuma ismerhető meg, hanem a bányászat képein keresztül a bölcsesség himnusza is. Szalay László Pál református lelkész kiemelte, hogy a józan ész, a pengeéles értelem és a bölcsesség nem egy és ugyanaz. A felülről jövő bölcsesség egyedüli meghatározója az Isten odaadó félelme, tisztelete. A prédikáció után Kassai Zoltán polgármester szólt az egybegyűltekhez. Köszöntőjében a helyi hagyományok és örökségünk fontosságát méltatta. A közösség értékeinek továbbadása mindannyiunk érdeke- mondta. 
Az istentisztelet után a hegyek ormáról le nem szakadó szürke fátylat vonta maga elé a nap, és így kísérte végig a zászlós felvonulást a rehabilitált bányászsírkertig. A temetőben az egy ősi, eredeti, megcsorbult sírkövet és a hét új kis obeliszket információs tábla segíti értelmezni az idelátogatóknak. Benke István ny. bányamérnök elbeszélte a bányakapitányok sírjainak szomorú sorsát és néhány itt nyugvó bányásznak a történetét, majd egyesével felsorolta a levéltári kutatások által feltárt személyek neveit. Ezután, ősi hagyomány szerint a klopacska ütemes kopogásával kísérve hangoztak el a XX. században, Telkibányán elhunyt bányászati munkatársak nevei. Ezt a bányászhimnusz követte a helyi Férfi Dalárda előadásában. A gombfás temetőkert rehabilitációja új fázisba lépett, de ez a pillanat sokkal többet kell jelentsen számunkra. Itt a gyökereinkről van szó, melyekért mélyre kell nyúlni, hogy erőt meríthessünk belőlük. Ahhoz, hogy ezeket ébren tartsuk, felülről jövő bölcsességre van szükség – mondta a helyi református lelkész. 
A sokadalom közösen vonult le a település központjába. Tompa Mihály telkibányai ihletésű, Verespatak c. versének elhangzását az Ősi mesterségeink emlékhelyének felavatása követte. Az alkotás ünnepélyes leleplezését a Polgármester és az egyik ősi bányászcsalád sarja, dr. Vojuczki Péter végezte. A térplasztikát és annak technikai munkálatait Benke István, Dókus István, Kerékgyártó István és Czikó József készítették. Az alkotás jelentőségét Baranyai Tiborné ismertette a jelenlévőkkel. Beszédében reményének adott hangot, hogy ez egy olyan kezdet, ami a község bányászhagyományainak az újraéledését, megerősödését szolgálja. 
A település szívében felállított új látványosság elkészítése több mint 100 munkaórát kívánt. Az alkotás centrumában Telkibánya címerét két bányász tartja, őket két oldalról fogja közre egy fejfafaragó és egy kerámiaművész. A majdnem emberméretű, cselekvés közben megragadott alakok összesűrítik a település ikonikus értékeit, és tisztelgésre indítanak az ősök előtt. Az alkalom végén a látottak, hallottak megbeszélésére szeretetvendégség keretében nyílt lehetőség a Közösségi Házban. Az egybegyűltek megfogadták, hogy égi és embertársi segedelemben bízva nem várnak egy újabb esztendőt hagyományaik ápolásával. (Írta: Szalay László Pál)

b1 b2 b3 b4 b5 b6 b7 b8 b9 b10 b11 b12 b13 b14 b15 b16

Telkibánya is a sikertelepülések sorában foglal helyet, olvashatjuk a Zempléni Superinfóban.

Büszkék lehetünk kicsiny falunkra, hogy a megye nagyobb települései, városai mellett ilyen nagyszerű eredményeket értünk el. 

st

Diákok FIGYELEM!!!
A vasárnap délutáni busz ezentúl átszállás nélkül Sárospatakig közlekedik.

mr

A faluban jártunkban-keltünkben láttuk, hogy az útbaigazító táblák elavultak, tönkre mentek.

Most elérkezett az idő, hogy – sok más dolog mellett – ezek is megújuljanak.

Apró részlet de fontos, mert ez is emeli a falu szépséget, rendezettségének látványát.

n1 n2 n3 n4 n5 n6

vp3

Virágos Telkibánya 2017

2016-ban Telkibánya megnyerte a 2000 fő alatti települések Virágos Magyarország című országos versenyét. Ennek apropóján meghirdettük a Virágos Telkibánya versenyt. A falunap keretein belül a verseny eredménye kihirdetésre került. Kassai Zoltán polgármester magasztalta versenyt, elmondta, hogy Telkibányán nagyon sok szép tiszta rendezett porta van. Ezekből szám szerint 64 volt olyan, amit a 6 tagú zsűri értékelt. A zsűri tagjait az Aranygombos Fogadó, az Aranybánya Hotel ,a Pitvaros Pihenő, az Ezüstfenyő Hotel , a Telkibányai Református Egyház és Telkibánya község Önkormányzata delegálta.
A független zsűri több szempontot is figyelembe vett:
-Az ingatlan előtti előkert gondozottsága, virágosítása
-Az ingatlan homlokzatának világosítottsága.
-A település környezetébe illő és a tájjal harmonizáló növényzet.
-Tiszta, rendezett, gondozott udvar és lakóház összképe.
-Telek állapota, gyümölcsfák, játszótér. 
-Patakvölgyek gondozottsága.
A zsűrinek nagyon nehéz dolga volt a sok szép porta rangsorolásával, de csak 10+3 porta díjazására volt lehetőség. 
Díjazottak: Mecsei Mihály és családja, Kerékgyártó István és felesége, Marik András és családja, ifj. Baranyai László és családja, Balla Józsefné és Balla Gyöngyi, Szemán Józsefné és családja, Privigyi Lajos és felesége, ifj. Kovács József, Dózsa Bertalanné és családja, Menyhért Zoltán és családja, Rozgonyi Józsefné , Jenicsevics és Harda család, Márton Anita és családja.
Gratulálunk a nyerteseknek! De nem csak nekik, hanem a falu minden lakójának-azoknak is akik most nem kerültek díjazásra – köszönjük hogy tesznek azért, hogy a falunk ilyen szép legyen mint amilyen ebben az évben .Ezzel a versennyel szeretnénk hagyományt teremteni és jövőre is ilyen kis ékszerdoboznak látni Telkibányát mint amilyen ebben az évben.

vt1 vt2 vt3 vt4 vt5 vt6

Virágos Telkibánya 2017. 

Idén is megrendezésre került a „Gondozott porta, egészséges lakókörnyezet” elnevezésű verseny. A korábbi években is jutalmazták azokat a családokat, akik különös gondot fordítottak az utcafront, a homlokzat és kert virágosítására, a porta összképének szépérzékformáló hatására. Idén egy független, hattagú zsűri járta végig Telkibányát és megtekintette a virágpompába öltöztetett kiskerteket, teraszokat. Mindenki versenyben volt. Nem kellett külön benevezni a megmérettetésre senkinek. Aki a településen életvitelszerűen élt, aki nem az idegenforgalomból kereste elsődlegesen a kenyerét, az alanyi jogon benne volt a játékban. Több mint 60 lakóingatlanon és annak küllemén akadt meg a zsűri tekintete. Bizony a felhozatal nagyon komoly és tiszteletreméltó volt. Adott is elég fejtörést a hölgynek és uraknak, hogyan osszák el igazságosan pontjaikat. Végül tizenhárom szerencsés és büszke tulajdonos vehette át Kassai Zoltán polgármestertől a kitüntető oklevelet és tárgyjutalmat. Persze nem titokban történt mindez, hanem a lehető legnagyobb nyilvánosság előtt, a II. Telkibányai Nyár rendezvényen, amin a helyi lakók mellett több száz vendég is megfordult. Ezen a nyáron is rózsás, levendulás, hibiszkuszos, muskátlis, petúniás és kardvirágos orcáját mutatta a település az itt élők és az ide látogatók örömére. Legyen ezért hála a helyi lakóknak, az idegenforgalomban érdekelt vállalkozóknak, a nyaralótulajdonosoknak és az Önkormányzatnak, hogy felettébb nagy figyelmet fordítanak lakókörnyezetükre. A sajtó ígérete, hogy teljes terjedelmében olvasható a 2017.08.18-i Észak-Magyarországban. 

vp41 vp40 vp39 vp38 vp37 vp36 vp35 vp34 vp33 vp32 vp31 vp30 vp29 vp28 vp27 vp26 vp25 vp24 vp23 vp22 vp21 vp20 vp19 vp18 vp17 vp16 vp15 vp14 vp13 vp12 vp11 vp10 vp9 vp8 vp7 vp6 vp5 vp4 vp3 vp2 vp1

Ma megjelent a Virágos Telkibánya 2017. versenyünkről egy cikk az Észak-magyarország c. napilapban.

u1 u2

Telkibánya Falunap 2017

A 2017. augusztus 12-én megrendezett Telkibányai Falunapon Kassai Zoltán polgármester úr köszöntőjében elmondta, hogy a község Önkormányzatának közigazgatási feladatainak ellátása mellett, fontos célja a település hagyományainak és kultúrájának bemutatása és megőrzése. A kulturális események jó lehetőséget adnak arra, hogy a helyi lakosok, a hétvégi- és vendégházzal rendelkezők erősítsék az összetartozásukat és kifejezzék együttműködési szándékukat, képességüket. Az erre alkalmas események közül legkiemelkedőbb a ,,Telkibányai Falunap,, rendezvénye, amely minden évbe,immár hagyomány jelleggel kerül megrendezésre.
A sokszínű programon jól szórakoztak kicsik, nagyok egyaránt. Még az időjárás is kegyeibe fogadta a telkibányaiakat, mert egész nap szép napsütéses volt az időjárás.Az esti utcabálra esett ugyan egy kis hűsítő eső, de ez nem befolyásolta a szórakozni vágyó közönséget.
Köszönetet mondunk az Önkormányzat dolgozóinak, közmunkásainak akiknek az áldozatos munkája nélkül nem jöhetett volna létre ez a rendezvény!

fn1 fn2 fn3 fn4 fn5 fn6 fn7 fn8 fn9 fn10 fn11 fn12 fn13 fn14 fn15 fn16 fn17 fn18 fn19 fn20 fn21 fn22 fn23

A Telkibányai Falunap keretein belül főzőversenyre is sor került.

Az elkészült ételek bírálását egy 4 fős zsűri végezte el. A zsűri tagja volt Gál Péter az Ezüstfenyő Hotel vezetője, aki egyben mesterszakács is, Hutka János mesterszakács az Aranybánya Hotelből, valamint Szemán Józsefné és Menyhért Barnabásné. A zsűri elnöke összefoglalójában elmondta, hogy nagyon jó ételek készültek és a zsűrinek nagyon nehéz dolga volt, de sikerül döntést hozniuk.
A döntés eredményeképpen
I. helyezett lett: Márton László és családja akik Kucsmagombás sertéspörköltet készítettek, krumpli lángosban.
II. helyezett: a Telki betyárok akik Kovászolt káposztás vadmalacpörköltet készítettek.
III. helyezett: az Aranyhegyi vendégház csapata akik Vaddisznó pörköltet készítettek.
IV. helyezett :a Gönci Járási Hivatal dolgozóinak csapata, Ők Pincepörköltet készítettek.
V. helyezett lett a Boda csapat akik Halászlevet készítettek.

Reméljük ennek a remek versenynek is lesz folytatása és idővel ez is hagyománnyá válik.

fv1 fv2 fv3 fv4 fv5 fv6 fv7 fv8

Telkibánya Község Önkormányzata a Magyarországi Cadillac Klub Egyesületével 
2017. 08.20-án 10,00 -12,00 között autó bemutatót szervez, amelyre mindenkit szeretettel vár!

aaa

Telkibánya Község Önkormányzatának és a Magyarországi Cadillac Klub Egyesületének autókiállítása 2017.08.20-án

a12 a11 a10 a9 a8 a7 a6 a5 a4 a3 a2 a1

Telkibánya 
Az Ósva-völgyben láthatók a Kutyaszorító oszlopos perlitsziklái

z1 z2 z3

Jókai Mór : Életemből ( részlet)

Innen Bodnár Ernő füzéri szolgabíróval Telkibányára siettünk. Ez még a század elején jövedelmező aranybányája volt a m. kincstárnak. Hogy veszett el a telér? Annak históriája van; amit talán csak a pénzügyminiszternek kellene elmesélnem. – Most azonban híres kőedénygyára teszi nevezetessé, melynek tulajdonosában, Fiedler úrban hajdani pozsonyi iskolatársamra ismertem. A gyártelep igen virágzó üzletet képez, s majd ismertetve lesz az országos kiállításon.

Maga Telkibánya sajátszerű egy hely. Gömbölyű völgykatlan közepén áll egy zömök nagy sziklakúp, annak a hegyében van a hajdani huszita templom: most a reformátusoké. A helység és a gyártelep aztán egész karikában fogják körül a hegyet, úgyhogy az egész egy kerek utcából áll.

A huszita templomnak még a padlására is felmentem – egy Jákob-lajtorján –, az is huszita munka: több mint négyszáz éves gerendázat, tölgyfából, és még egészen ép.

Az itt hallható népmondákat a 300 eltemetett bányászról, a nagybósvai nemesurakról, az Izra taváról följegyezve továbbhaladtunk a gyönyörű erdők között elvezető megyei úton Hollóházáig. Útközben megállottunk a „Mátyás király kútjánál”, melyhez igen szép balladaszerű monda van kötve Mátyásról és a szép molnárleányról meg a rücskös molnárlegényről.

m1 m2

A nyári Diákmunka 2017. program keretében, fiataljaink részt vettek a falu szépítésében, csinosításában.

d2 d1

FALUNAP!!! 2017. augusztus 12.-én!

falunap

Telkibánya Szent Katalin-kápolna és Ispotály romkert

A Vártemplom közelében, egy házépítés alapásásánál találtak rá a hajdani bányavároshoz tartozó ispotálynak és a Szent Katalin tiszteletére felszentelt kápolnának a maradványaira. Az 1367-ből származó okiratok számolnak be az ispotály és a templom alapításáról.
Már a 12. században megjelennek a bányász önsegélyező szervezetek: fizetésük bizonyos hányadát egymás támogatására felajánlva. Telkibánya is mint virágzó bányaváros megengedhette magának, hogy ispotályt tartson fenn a betegek és elaggott bányászok gondozására – de ez nemcsak kötelezettség volt, hanem a város rangját is emelte.
A Herman Ottó Múzeum régészeti munkatársai tárták fel teljes egészében a templom alapjait, a hozzá tartozó ispotály és temető egy részét, és eredeti formájában állították helyre a későbbi időben épült kápolnát.

kk1 kk2 kk3 kk4

Virágos Magyarország eredménytábla a méltó helyére került

vttt

vtttt

onkori

turul

Az aranybánya titkai … ( Mária-táró)

mt1 mt2 mt3 mt4 mt5 mt6

 

Múzeumok Éjszakája 2017

Telkibánya polgármesterének köszöntőjéből: 
Büszkék vagyunk arra, hogy a Telkibányai Múzeumok Éjszakája a község önkormányzatának koordinálásában az ATKE szervezésében a helyi vállalkozók és lakosok valamint a környék településeinek egyedülálló összefogásával születik meg. Telkibányán a Múzeumok Éjszakája nemcsak a múltat és a jelent hozza közel egymáshoz, hanem közös gondolkodásra, összefogásra ösztönzi a kulturális, a helyi művészeti és tudományos élet képviselőit. Múzeumok Éjszakája évek óta fennálló sikerét abban látom, hogy ezen az estén kötetlen, családi programok serege várja a kultúrára vágyó vendégeinket. Egy estére birtokba veheti a művelődni vágyó közönség a Telkibányai Helytörténeti Kiállítás komplexumát. A Múzeumok Éjszakájának egyik legfőbb célja, hogy meg tudjuk szólítani az embereket, akik így megismerik a település és környéke kulturális értékeiket, melyekre büszkék lehetnek! Egyre több helyi, térségi és vendég családnak adja meg a lehetőséget arra, hogy a helyszíneken találkozzanak a kultúra helyi csodáival, felfedezzék annak sokszínűségét, közben a hagyományokat is tisztelik-ápolják.
A történelmünk, kultúránk izgalmas kincseinek feltárásával, hagyományőrző és jókedvű zenés-táncos mulatságokkal még inkább kedvelt találkozási hellyé válik. Köszönetet szeretnék mondani mindenkinek, aki felvállalta, hozzájárult a Múzeumok Éjszakájának előkészítésében, szervezésében és lebonyolításával kapcsolatos komoly munkában!

mé48 mé47 mé46 mé45 mé44 mé43 mé42 mé41 mé40 mé39 mé38 mé37 mé36 mé35 mé34 mé33 mé32 mé31 mé30 mé29 mé28 mé27 mé26 mé25 mé24 mé23 mé22 mé21 mé20 mé19 mé18 mé16 mé15 mé14 mé13 mé12 mé11 mé10 mé9 mé8 mé7 mé6 mé5 mé4 mé3 mé2 mé1

 

tt

FELHÍVÁS! Érettségihez jutási lehetőség!
Jelentkezés: 2017. június 25-ig!

e1 e2

2017 Nyári diákmunka Telkibányán!

Az előző évekhez hasonlóan a Nemzetgazdasági Minisztérium ismét elindítja a „Nyári diákmunka” programot, mely prevenciós jelleggel már diákkorban segíteni kívánja a fiatalok munkához jutását és a korai munkatapasztalat mellett, a jövedelemszerzést is biztosítja. A munka révén szerzett korai sikerélmény elősegíti a későbbi munkaszocializációs folyamatot is.
A program célcsoportjába azok a fiatalok tartoznak, akik: 16 – 25 év közötti nappali tagozaton tanuló diákok.
Telkibányán a tavalyi évhez hasonlóan a diákok a Telkibánya Község Önkormányzat alkalmazásában lesznek. A program keretében legfeljebb 2 hónap időtartamra, maximum napi 6 órás foglalkoztatás támogatható.
A program 2017. június 19-től 2017. augusztus 31-ig tart. A program keretében kötelezettséget vállalni csak a 2017. július 1. – 2017. augusztus 31. közötti időtartamban kezdődő és befejeződő foglalkoztatásra vonatkozóan lehet. Tekintettel a program nyári időtartamára, áthúzódó kötelezettségvállalásra nincs lehetőség!
A program keretében nyújtott támogatások forrását a Nemzetgazdasági Minisztérium biztosítja a Nemzeti Foglalkoztatási Alap foglalkoztatási alaprész 2017. évi központi kerete terhére. Részletes tájékoztatás a Telkibánya Közös Önkormányzati hivatalban kapható.
Telkibánya Község Önkormányzata

Szeretettel várunk mindenkit a Múzeumok Éjszakájának programjaira!

muze

2017 évben folyik Telkibánya megvirágosodása , mert a rang kötelez !

2016-ban a kétezer fő alatti települések kategóriájában a falu elnyerte a Virágos Magyarország fődíját.

v1 v2 v3 v4 v5 v6

Telkibánya község Önkormányzatának nevében, szeretettel köszöntök minden édesanyát és nagymamát.

anyákn

Telkibánya – ékszerdoboz tele arannyal

Van aki szerint a nyugalom szigete, más szerint viszont nem lehet az, hiszen annyi a vendégágya, ahányan lakják. Telkibánya a Zemplénben található kis település – akarom mondani falu – ahol tényleg annyian laknak, ahány vendéget tudnak fogadni. Van itt hotel, fogadó, panzió, apartmanház, vendégház, ifjúsági tábor. Vannak éttermek, kalandpark, múzeum, wellness, sóterápia, ásványkiállítás. 

j1

Járásnyi közelségben is vannak látnivalók, amivel töltheti az ember az idejét. Mátyás király kútja jó fél óra gyaloglásra van, ahol tényleg megfordult éltében a király. Igazán kedvét lelhette itt a koronás fő, hiszen vadászat közben ismerkedett meg szerelmével, Szép Ilonkával, akinek síremléke a kút mellett található.

A helyi múzeum épülete egykoron Magyarország első kerámia és kőedénygyára volt. A kiállítás egyik része ezeket az emlékeket őrzi, de látható a Zemplénre jellemző állat és növényvilág is. Ami azonban szemet szájat tárva hagyó kiállítási darab, az az a makett, ami a középkori bányászat minden motívumát szemlélteti. El lehet időzni a különleges részletezettséggel kidolgozott felépítmény előtt, rabul ejti a felnőtteket és a gyerekeket egyaránt.

j2

Ha már bányászat, akkor nem ám szénre kell itt gondolni, hiszen a legnemesebb fémünk, az arany került elő a telkibányai bányák mélyéről. Aranygombosnak is hívják a települést, mert állítólag a templom keresztjét tartó gomb is aranyból készült, amit csak a leggazdagabb városok engedhettek meg maguknak.

j3

A kitűnő tájékozottsággal és szakértelemmel rendelkező túravezető: Telkimanó, szívesen elkalauzolja a kalandra szomjazó turistát az aranybányába, ahol megtudhatják, hogy a bányarém nem a képzelet szüleménye. Csákányt, lapátot, ásót nem kell vinni, viszont lámpát érdemes. Út közben hegyikristályt és ásványokat is lehet találni, így ha nem is aranyosan, de kristályosan csillogó zsákmánnyal lehet visszatérni a szálláshelyre.

Gasztronómiai kitekintésként megemlíteném, hogy itt még a pékség is Aranyalmás; valamint hogy a telkibányi raguleves receptjét aranyrudakért sem árulná el senki. A vadakkal teli Zemplén nyújtotta lehetőségeket kihasználva lehet itt kóstolni muflonból, szarvasból, őzből készült finomságokat. Az őszi gombatúráknak köszönhetően pedig vargányával készült étel mindig akad az étlapokon.

j4

Telkibánya üdülőfalu a legjavából. A Gönc felől érkezők átélhetik azt a különleges élményt, hogy kitárul a horizont,  és olyan, mintha más lenne a dimenzió. A Zemplén vonulata tereli az embert egy másik világba, a nyugalom szigetére … vagy nem. Ezt döntse el mindenki!

Áldott húsvéti ünnepeket kíván 
Telkibánya község Önkormányzata!

hus

2017 Lassan Telkibányára is megérkezik a tavasz !

1 3 4 5 7 8 10

Telkibányán forgatott Vajtó László és stábja

Vajtó László Bejárta Telkibányát, meglátogatta az Aranybánya üdülő parkot az Ezüstfenyő Hotelt és az Aranygombos fogadóba is ellátogatott. Ásványkiállítást is megtekintette és tanult egy-két újdolgot az ásványokról. Bartók József “Telkimanó” elvitte az aranybányába és megkóstoltatta vele a hegyi szilvapálinkát és az is kiderült kik is voltak a bányarémek. A pitvaros pihenő konyháján pedig a híres Telkibányai ragu levest készítették el és kóstolták meg.

Átfogó helytörténeti kiadvány készült Telkibányáról.

A kulturális eseményről bővebben itt olvasható….

2016-ban Telkibánya lett a „Virágos Magyarország”

2016-ban Telkibánya lett a „Virágos Magyarország” 2000 fő alatti település fődíjasa.
285 település közül idén a 2000 fő alatti település fődíját Telkibánya nyerte.

További infó itt…

2016.11.27-én Telkibánya Község Önkormányzata és az ATKE szervezésében meggyújtottuk az 1. adventi gyertyát.

Négy héttel karácsony előtt valami nagyon fontos dolog történik: egy angyal, kék köpönyegbe öltözve, leszáll az égből, hogy közelebb húzódjon az emberekhez. A legtöbb ember ezt észre sem veszi, túlságosan el van foglalva mással. De, azok, akik jól figyelnek, meghallhatják a hangját. “Figyeljetek! Isten nagy örömöt készít nektek. Isten fia eljön a Földre, hogy új erőt adjon az embereknek, hogy fényt és szeretetet hozzon minden ember szívébe. Készüljetek a fogadására”. – Ma van a napja, hogy az angyal először szól, s keresni kezdi azokat, akik meg tudják és meg akarják hallgatni őt. 
A polgármester úr köszöntötte az immár hagyományos adventi gyertyagyújtáson megjelent Telkibányáikat. Köszöntőjében elmondta, hogy:

15181584_655612691283735_5091438882076022224_n

Az advent mindenki számára várva várt, várakozással teli időszak, ami egy évben egyszer adatik meg nekünk. De remélem, hogy az adventet és a karácsonyt nem a naptár miatt ünnepeljük.
Az advent egy közösségi bűnbánati időszak, amikor együtt kellene elcsendesednünk és készülnünk karácsony szent ünnepére.
Ezen a hétvégén, a mai napon kigyulladt az adventi koszorún az első gyertya, ami a hitről szól. A hitről, amely nélkül nem tudunk élni.
Ugyanakkor az adventi koszorún lévő gyertyák üzenete, a hit, a remény, az öröm és a szeretet ott kell, hogy legyen a mindennapjainkban.
Meggyújtottuk a gyertyát azért, hogy egy kis melegséget juttasson el a szívünkbe ezeken az egyre hidegebb, téli éjszakákon. Meggyújtottuk az első adventi gyertyát, hogy fényt mutasson nekünk azon az úton, amelyen haladni szeretnénk, amelyen haladnunk kell.
Szeretnék köszönetet mondani Telkibánya Község Önkormányzatának , a közfoglalkoztatási programban részvevőknek az ATKE tagjainak és nem utolsó sorban mindenkinek aki hozzájárult és hozzájárul hétről hétre hogy itt mint közösség együtt lehessünk és készülhessünk a karácsonyra.
15267959_655612844617053_2248610985379795958_nKöszönetet mondunk Molnár Miklós adventista lelkészúrnak a szolgálatáért, az ünnepi műsorban résztvevőknek és az azt megszervezőknek és lebonyolítóknak. Valamint köszönetet mondunk a szeretetvendégségért is.
A következő vasárnap, a második gyertya meggyújtásának alkalmára is szeretettel várunk mindenkit.

Sárga túra út

Egy kellemes, könnyed túrát ajánlunk a Sárga jelzésen. Nincs szintemelkedés, idősebbek és gyermekek is élvezhetik a sétát. Mindenki addig halad a sárga úton :-), ameddig a kedve, ereje tart, és ameddig meg nem találta azt a látnivalót, amire kíváncsi volt: perlitomlás ( még a Kossuth utcából megközelíthető), a Hétforrás, a középkori kőgát maradványa, a Jóska-forrás, és a híres perlitsziklák / tűsziklák. A Sárga jelzés tovább vezet Rostallóra, Kőkapura. Aki visszafordul a tűsziklák után, azt ízletes ebéd vagy vacsora várja a hotel éttermében!

Megújítottuk és rendezetté tettük a kiváló víz minőségű Csorgó forrás környezetét.

image_print