2016 Virágos Magyarország fődíja

 

Telkibányán járt a Virágos Magyarország zsűrije

A falu több alkalommal nevezett Magyarország legnagyobb környezetszépítő versenyébe, amit a 2000 fő alatti lakosságszámú településeknek hirdetnek meg.
A négytagú zsűriben a kert- és tájépítészeti szakemberek mellett a Magyar Turisztikai Szövetség is képviseltette magát. Ez a turisztikai marketingszervezet kiemelt projektként kezeli a ,,Virágos Magyarországért,, mozgalmat.
A bírálati szempontok között szerepel a település zöld felületeinek minősége, a környezetvédelem, valamint a fenntarthatóság. Értékelték még a turisztikai vonzerőt és a turistabarát kialakítást.
A zsűri tagjait a községházán Kassai Zoltán polgármester és Baranyai Tiborné jegyzőasszony fogadta.
A polgármester úr és a jegyzőasszony ismertették Telkibánya község önkormányzatának zöldterület fejlesztési, virágosítás és parkfejlesztési feladatait. Elmondták, hogy az önkormányzat ebben az évben 2000 tő egynyári virágot ültetett ki a közterületekre. A polgármester úr kiemelte annak fontosságát, hogy a környezet szépítésébe bevonják a köz-foglalkoztatottakat, a lakosságot, a közösségeket, az intézményeket és a vendéglátóhelyeket. Ez a gyakorlat évek óta jól működik Telkibányán.
A zsűri a bejárás során a falu összképének kialakításához megnézte az Ezüstfenyő Hotel, az Aranybánya Hotel, az Aranygombos Fogadó, a Telkibányai Helytörténeti Kiállítás, az Ifjúsági Tábor és a Szent Katalin kápolna virágosított parkjait, kertjeit.

Az idén 21. alkalommal kiírt Virágos Magyarországért Környezetszépítő Verseny országos díjátadóját Kaposváron a Szivárvány Kultúrpalotában rendezték meg.

A megméretésre 285 hazai település nevezett, közülük 102 vezetője vehetett át valamilyen elismerést. 285 település közül idén a 2000 fő alatti település fődíját Telkibánya nyerte. A fődíjat: Kassai Zoltán polgármester és Baranyai Tiborné jegyző vették át, Telkibányát képviselve.

Mire képes néhány szál virág?

 Hangzik a banális kérdés, a szegfűk, a rózsák és a krizantémok felől, a válasz pedig meglehetően csattanós. Elfedni egy sírhantot, átrajzolni egy megfáradt arcot, táplálni a szenvedély tüzét a szebbik nemben. Hogy mennyire nem mindegy a szirmok és bibék állása, arra mutat rá az évente meghirdetett Virágos Magyarország környezetszépítő verseny. Országunk kalapján a 2016-os esztendőben bokrétadíszként a következő települések ékeskednek: Tihany, Kaposvár, Jászfényszaru, Budapest 18. kerülete és Telkibánya. Minő megtiszteltetés, minő dicsőség, a szépség, a harmónia, a pihenés szinonimájává válni.

 285 település nem izzadságszagú, hanem sokkal inkább illatos, bódító vetélkedésében Észak-Kelet Magyarország ismét bizonyította rátermettségét. Nem csak a nemes paripát ülik meg a végek vitézei hetykén, ahogy a Nemzeti Vágtán a fűzéri szomszédok bizonyították, hanem a kellemet és szeretetreméltóságot is kimagasló érzékkel gyakorolják. Abaúj keleti bástyája, Tekibánya ebben a nemes versengésben tudott kiemelkedően teljesíteni, tiszteletre méltó eredményt elérni. Vajon miben rejlik a titok? Mi az az elegy, ami ilyen hatással tudott lenni a települést meglátogató zsűrire, közöttük a Magyar Turisztikai Szövetség képviselőire?

 Talán jobban, tisztábban értenénk a döntnökök elismerő következtetését, ha már a kezünkben tarthatnák a nyáron nyomdakész állapotba került, 200 oldalas könyvet, ami Telkibánya történelmi emlékei és természeti értékei címet viseli. A kiadvány is a közösség összefogását szimbolizálja, ahogy a bevezetőben olvashatjuk: „Telkibányaiak írják Tekibányaiaknak Telkibányáról”. A 2000 lakos alatti települések kategóriájában elért kiemelkedő eredményhez szintén erre az átfogó együtt munkálkodásra volt szükség. A település minden aktív szereplője, legyen az helyi lakos, nyaralótulajdonos, vállalkozó, idegenforgalomban, vendéglátásban utazó, egyház, iskola, óvoda, múzeum, mind az Önkormányzattal együtt munkálkodva tesznek Telkibánya széppé, élhetővé formálásáért.

 Vadregényes táj, csilingelő patakok, az elmúlt századokat idéző romantikus utca képek, hívogató ösvények, zöld óvoda, ökoiskola, ökogyülekezet, őshonos gyümölcsöskert, erdei iskoláztatás, középkori vártemplom, rekonstruált ispotály és kápolna, hangulatos éttermek, helyi étkek, táborok, hotelek, fogadók, apartmanok, igényes virágoskertek, gombfás temetőkert, ipartörténeti gyűjtemény, kedves emberek mind- mind egy szeletét, ízét, csínját adják ennek a varázslatos településnek. A kiültetett virágok, a több ezer tő a felsoroltakkal együtt találja meg helyét és küldetését Telkibánya mindennapjaiban. Hamvas Béla A babérligetkönyvben a következőt írja: „Ha majd életem végén a Halál Angyala elé jutok, azt hiszem, lázadás nélkül fogom tudni követni az ismeretlenbe. Elmulasztottál valamit? Azt válaszolom: Nem hiszem. De ha majd így szól: Sajnálsz itt hagyni valamit? Azt fogom mondani: A virágokat. Szívesen és könnyen lemondok arról, ami a földön él, de a virágok, a virágok!” Az itt megforduló turisták is hasonló lelkiállapotban néznek vissza a hegyek ölére telepedett falura. Vajon sajnálnak valamit itt hagyni? Egyedül talán a virágos Telkibányát, de erősen remélik, hogy még visszatérnek. Legyen kívánságuk szent és sérthetetlen.

Szalay László Pál